Gazdaság

Munkahelyek megszűnésétől tartanak a németek

Nehéz helyzetben a pályakezdők

Több százezer, határozott időre szóló munkaszerződés megszűnésére számít a koronavírus-válság maradandó következményei miatt a német IG Bau (Industriegewerkschaft Bauen-Agrar-Umwelt) szakszervezet.

Ami nem biztos állás, az esik elsőként áldozatul minden krízisnek – mondta Robert Feiger, a szakszervezeti szövetség elnöke. Az alkalmi és a kölcsönzött munkaerő foglalkoztatását a járvány már eddig is alaposan megtizedelte. A munkaadók jó része pedig most már a határozott időre szóló munkaszerződéseket is kénytelen lesz hagyni kifutni a romló üzleti környezet miatt – fejtette ki. A határozott időre szóló munkaszerződés elsősorban a mezőgazdasági és építőipari ágazatokra jellemző. Ezen belül is főként a fiatalabb, pályakezdő korosztály kerülhet a „koronavesztesek” közé – tette hozzá. Véleménye szerint aki pályakezdőként veszíti el az állását, az nemcsak anyagilag kerül nehéz helyzetbe azzal, hogy nem tud lakásbérletet fizetni vagy hitelt törleszteni, hanem az egész életpályatervének a megvalósíthatósága kérdőjeleződik meg, beleértve a családalapítást is.

Kapcsolódó írásaink

„Németország pénzt keres rajtunk”

ĀOrbán Viktor levélben arra reagált, hogy Martin Schulz a Deutschlandfunk rádióban a sajtó elnyomásával, antiszemitizmussal és haszonleséssel vádolta Magyarországot