Gazdaság

Növekvő export, csökkenő infláció

Hétindító. Az Európai Központi Bank több hitelt nyújthat a gazdaságnak

Az októberihez hasonlóan kedvezően alakulhatott a külkereskedelmi termékforgalmi egyenlege novemberben, hiszen erősödött az ipar, és növekedett az export.

A nemzetközi devizakötvény-tartalékok közzétételével kezdődik a hét a makrogazdasági jelentések esetében. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis ma ismerteti a tartalékok alakulását. Aztán kedden a fogyasztói árindex novemberi adatát közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mint azt Németh Dávid, a K & H Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunknak elmondta, az előző havi infláció háromszázalékos volt éves alapon, most enyhe csökkenésre, és 2,9 százalékra lehet számítani. Ezt leginkább az befolyásolja, hogy az ingyenes parkolás a múlt hónapban lefelé tolta az inflációt. Ugyanakkor a közelmúltban jellemző volt az élelmiszer- és üzemanyag árak emelkedése, és az is meghatározó, hogy a tartós fogyasztási cikkek mennyiben drágultak. Szintén kedden jelenik meg a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának októberi, és első tízhavi adata. A szálláshelyeken a vendégéjszakák száma szep­temberben 59 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az áprilisi mélyponthoz viszonyítva 15-szörös volt a növekedés.

Szerdán ismerteti a KSH az októberi külkereskedelmi termékforgalom első becslését, ami a szeptemberihez hasonlóan kedvezően alakulhatott. Mint azt Németh Dávid elmondta, az elemzői várakozás szerint ötszázmillió eurót mutathatott a többlet, mivel az ipar bővülésével az export is dinamikusan növekedhetett. Szintén szerdán közli a Pénzügyminisztérium a novemberi államháztartási egyenleget, ami viszont nem lehetett túl fényes a járványügyi kiadások miatt. Németh Dávid szerint körülbelül háromszázmilliárd forint volt a hiány. Csütörtökön ismerteti a jegybank a betéti kamatot, ami minden bizonnyal marad 0,75 százalékon. Pénteken az októberi ipari termelés második becslését és a mezőgazdaság 2020-as összteljesítményének első becslését teszi közzé a KSH.

Az eurózónában csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank. Itt arról lehet döntés, hogy a bank növeli az eszközvásárlási programot, így ebben az esetben még több hitelt biztosít a kereskedelmi bankok számára a gazdaság élénkítése érdekében. A jelenlegi járványügyi helyzetben ugyanis az államháztartás finanszírozása és a pénzügyi stabilitás fenntartása a fontos szempont. Még ezt megelőzően hétfőn a német statisztikai hivatal közöl októberi ipari termelési adatot, itt javulásra lehet számítani annak ellenére, hogy szeptemberben éves alapon hétszázalékos visszaesés volt. A ZEW német gazdasági kutatóintézet tesz közzé kedden decemberi bizalmi indexet Németország és az eurózóna esetében is. Novemberben a bizalmi index nagyot esett, viszont ez decemberben nem romlik tovább, mivel enyhül a járvány, és a vakcinával kapcsolatos kedvező hírek javítják a gazdasági kilátásokat.

Az Amerikai Egyesült Államokban csütörtökön jelenik meg a novemberi inflációs érték, az októberi 1,2 százalék volt. Szintén csütörtökön lehet megismerni az előző héten munkanélküli segélyért folyamodók számát, ami hétszázezer körül lehetett. Pénteken michigani hangulatindexre lehet számítani decemberre vonatkozóan. Novemberben ez az index romlott. Ami még mindenképpen érdeklődésre tarthat számot, az a Brexit, illetve a kereskedelmi megállapodással kapcsolatos bizonytalanság. Németh Dávid közölte, az idő nagyon szorít, így jó lenne mielőbb megállapodnia Nagy-Britanniának és az Európai Uniónak (EU) még az év vége előtt. Vélhetően ez is napirendre kerül a hét végi EU-csúcstalálkozón, így lehet arra is számítani, hogy átmeneti időszakban, például ötéves időtartamban állapodnak meg a felek.

Kapcsolódó írásaink