Gazdaság

Modernizálják a Mátrai Erőművet

A tulajdonos jóváhagyta a Mátrai Erőmű hosszú távú fejlesztési programját, így elindulnak a technológiai átalakítás és a finanszírozási pályázatok előkészítési munkái. Gázturbinás erőmű, biomassza-tüzelésű blokk és egy napelempark is épül.

Modernizálják a Mátrai Erőművet
A mátrai erőmű
Fotó: MH

Megkezdődik a Mátrai Erőmű zöldjövőképének kialakítása – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) valamint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó- és kommunikációs főosztálya közös közleményben.

A tájékoztatás szerint a tulajdonos jóváhagyta a Mátrai Erőmű hosszú távú fejlesztési programját, így elindulnak a technológiai átalakítás és a finanszírozási pályázatok előkészítési munkái.

A Mátrai Erőmű modernizációja a következő évtized egyik legjelentősebb hazai energetikai projektje lesz. A széntechnológia kivezetése az uniós energia- és klímapolitikai céloknak is megfelel, az átalakítás ezért részben uniós támogatásból valósulhat meg.
Ismertették, hogy az erőmű technológiai átalakítása négy pillérre épül, amelynek része egy 500 megawatt teljesítményű, kombinált ciklusú gázturbinás erőmű és egy 31 megawattos RDF/biomassza tüzelésű blokk építése a visontai telephelyen, továbbá egy 200 megawattos napelempark létesítése a két bánya rekultivált területein, valamint a lignitkészletek alternatív felhasználásaként egy tiszta szén technológiát alkalmazó kísérleti üzem létrehozása.

A fejlesztések eredményeként a mai technikai elvárásokhoz mérten kevéssé hatékonyan működő energiatermelő rendszert modern, karbontakarékos és jóval gazdaságosabb struktúra váltja ki, amely az energiastratégiában megfogalmazott céloknak teljes mértékben megfelel, biztosítja az ország és a térség villamosenergia-ellátását, ezenfelül közvetett módon hatékonyan támogatja több százezer tonna hulladék lerakótól való eltérítését is a hulladékfeldolgozási értéklánc megtartásával.

Az új működésre való átállás mind az erőműben, mind az ipari parkban és a térségben működő cégek számára hosszabb távon fenntartható munkahelyeket jelent, és javítja az itt élők életminőségét – nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a közleményben.

Az átalakítási folyamat nem pusztán az MVM és a kormány érdeke, hanem közös érdek is, amely a régió lakossága és munkaadói számára egy élhetőbb természeti és kiszámíthatóbb gazdasági környezetet fog biztosítani, hozzájárulva ezzel a jövő generációinak egészségi és egzisztenciális biztonságához. E célok közös elérése érdekében a kormány számít a bányászok, az erőművi dolgozók, a szakszervezetek és a térség egyéb foglalkoztatóinak a szerepvállalására – mondta Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a közleményben.

Hangsúlyozzák, a Mátrai Erőmű a régió kiemelt foglalkoztatója, közvetlenül és közvetve több ezer család megélhetését biztosítja. A jelenlegi bányászati tevékenység többlépcsős átalakulása valósul majd meg, részben átfordul rekultivációs feladatokba, a bányászok egy része tovább foglalkoztatható a bányaüzemekben.

Kapcsolódó írásaink