Gazdaság

Magyarország dobogós az online biztonság terén

A szolgáltatók nem kérnek telefonon, sem üzenetben jelszavakat és kódokat, érdemes odafigyelni, milyen feladótól érkezik e-mail, mi a végződése a weboldalnak

A járványhelyzet miatt még gyorsabban nőhet az online vásárlások száma. A Bankszövetség adatai szerint a 2019-ben lebonyolított nagyjából 146 millió internetes vásárlás esetén egymillió tranzakcióra harminchárom csalás jutott, a visszaélések értékét tekintve pedig 0,017 százalék a csalási kitettség.

Magyarország dobogós az online biztonság terén
A vásárlót jelentős kár érheti, ha rossz helyen adja meg kártyaadatait
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Magyarország ugyan a bankkártyás csalások tekintetében az unió egyik legbiztonságosabb országa, nem árt résen lenni az idei ünnepi szezonban sem, hiszen egyre kifinomultabb netes csalásokkal lehet ellopni az emberek pénzét – derült ki a Bank360 lapunkhoz eljuttatott közleményéből. A portál szakértői összegyűjtötték a leggyakoribb netes visszaéléseket, amikre érdemes odafigyelni, hiszen az óvatlan vásárlót jelentős kár érheti, ha rossz helyen, rossz embernek adja meg a kártyaadatait. A szakértők szerint az első gyanús jel a hihetetlenül alacsony ár vagy a soha vissza nem térő ajánlat lehet, ugyanis az adathalászok abból indulnak ki, hogy tíz vásárlóból biztos lesz egy olyan, akinek felkelti az érdeklődését az ajánlat annyira, hogy eljusson a kártyaadatok megadásáig. Azt tanácsolják, a fogyasztó ne dőljön be a túl jól hangzó ajánlatnak, keressék más vásárlók értékeléseit vagy ellenőrizzék az üzletet a neten. A második dolog, amire érdemes figyelni, az olyan weboldalak, amelyek megpróbálják leutánozni azokat az oldalakat, amelyeken gyakran fizetünk, tipikusan ilyenek a netbankok, futárszolgálatok vagy mobilszolgáltatók oldalai. Kapcsoljon be a vészjelzőnk, ha egy ilyen oldalon bármi eltérők tapasztalunk a megszokottól, vagy magyartalan mondatokkal akarnak beléptetni minket – áll az összesítésben.

A Bank360 szerint nem lehet elégszer elmondani, hogy a szolgáltatók nem kérnek sem telefonon, sem üzenetben olyan jelszavakat és PIN-kódokat, amelyeket csak mi ismerhetünk, érdemes odafigyelni, milyen feladótól érkezik az e-mail és mi végződése a weboldal címének, árulkodó, ha nem „.hu-val” találkozunk. A szakértők kiemelték, bár csábító lehet Ázsiából néhány ezer forintért jobbnál jobbnak látszó cikkeket rendelni, számos mobilapplikációnál nem tudni, hogyan kezelik az adatainkat és azok mennyire vannak biztonságban. Ha tehetjük, vásároljunk megbízható, Európai Unión belüli üzletektől, így sokkal könnyebben érvényesíthetjük vásárlói jogainkat – fűzték hozzá. Arra is felhívták figyelmünket, egyes bűnözők gyakran az érzelmekre és a jó szándékra hatnak karácsony tájékán és állítólagos rászorulóknak gyűjtenek pénzt. A szakportál szakemberei azt tanácsolják, minden esetben, amikor adakozni készülünk, vizsgáljuk meg a gyűjtésre felszólító szervezet hátterét, korábbi munkásságát, emellett próbáljunk meggyőződni arról, az adomány valóban eljut-e azokhoz, akiknél nagy a szükség vagy csalás áldozataivá váltunk. További hasznos tipp, hogy mindig ellenőrizzük online fizetéskor banki adatainkat, csak megbízható fizetési felületeken gépeljük be azokat, mobilbanki alkalmazásoknál érdemes a legfrissebb verziót használni, valamint lehetőleg használjunk vírusirtót és tűzfalat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom