Gazdaság

Az építőipar a jövő év első negyedévének a végére léphet túl a koronavírus-járvány következményein

A kormányzat otthonteremtési programjának, valamint az idén előkészített és a jövőre induló beruházásoknak köszönhetően az építőipar 2021 első negyedévének a végére léphet túl a koronavírus-járvány következményein – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a hét végén a távirati irodának.

Az építőipar a jövő év első negyedévének a végére léphet túl a koronavírus-járvány következményein
Jövőre az építőipar túlléphet a járvány következményein
Fotó: MH/Purger Tamás

Koji László szerint a kormányzat szabályozással, megrendeléssel, támogatással és ellenőrzéssel tudja segíteni az építőipart, a cégek feladata az, hogy kormányzati segítséggel javítsák a hatékonyságukat, például képzéssel, innovációval, amelyekbe a nagy és közepes cégeknek a mikro és a kisvállalkozásokat is be kellene vonniuk.

Közölte, mindez azért fontos, mert a 114 ezer építőipari cég közül 108 ezer öt embernél kevesebbet foglalkoztat, vagyis mikrovállalkozás vagy önfoglalkoztató. Pozitívan értékelte a kormány otthonteremtési programját, ugyanakkor megjegyezte, hogy annak elemei – az öt százalékos lakásáfa ismételt bevezetése, a családi otthonteremtési kedvezmény kibővítése – a piacnak csak a keresleti oldalát élénkítik.

A kínálati oldalon is szükség lenne ösztönzőkre: a kis- és közepes vállalkozásoknak beruházásra és képzésre igényelhető támogatásra – tette hozzá. Az építőipar teljesítési értéke idén, 2018-hoz hasonlóan négyezer milliárd forint, és 23 ezer lakást adhatnak át, körülbelül 2000-2500 lakás átadása tolódik a járvány miatt jövőre. 

Kapcsolódó írásaink