Gazdaság

Kelendőbbek lehetnek a felújítandó panelek

A sok esetben a városközpont közelében lévő, tömegközlekedéssel jól megközelíthető panellakások még mindig népszerűek, a keresletet a felújítási támogatás is növeli

Jelentősen mérséklődött a panellakások árának emelkedése az első kilenc hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest. A kormányzati intézkedések serkentik a felújítandó lakások iránti keresletet – derült ki az OTP Ingatlanpont összegzéséből.

Kelendőbbek  lehetnek a felújítandó  panelek
A kormányzati támogatások sokat segíthetnek a vásárláskor
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Ez az év a konszolidáció éve volt a lakótelepi ingatlanok piacán is, mindössze négyszázalékos volt a drágulás a 2020. január és szeptember között 2019 hasonló időszakához képest. Ez a tavaly mért 17 százalékos áremelkedéshez képest látványos visszaesést jelent – derül ki a NAV legfrissebb tranzak­ciós adataiból.

Ugyan 2019-ben az eladott lakótelepi lakások országos átlagára még szárnyalt, meghaladva a 17 százalékos drágulást, de ezt a piaci szegmenst érte el először az árkorrekció, amit a lakáspiacon már tavaly is általánosan tapasztalható visszaesés mellett a koronavírus-járvány okozott – derült ki az adóhatóság összesítéseiből, amelyeket az OTP Ingatlanpont elemzői vizsgáltak.

Az év első kilenc hónapjában átlagosan 339 ezer forintos négyzetméteráron lehetett lakótelepi lakáshoz jutni országosan, ám területenként továbbra is nagy az árkülönbség.

A NAV 2020-as tranzakciós adatbázisa szerint az eladott lakótelepi lakások átlagmérete 52 négyzetméter volt. Típuslakások között így minden bizonnyal az ötven négyzetméteres kétszobás, illetve az 53-54 négyzetméteres, nappali plusz két kis hálós elrendezés a legnépszerűbb. A földszinti és az első emeleti lakások az utcai zaj, illetve biztonsági tényezők miatt kevésbé kedveltek. A lift nélküli házak harmadik és negyedik emeleteit pedig jellemzően fiatalok választják. A sok esetben a városközpont közelében lévő, tömegközlekedéssel jól megközelíthető panellakások még mindig népszerűek, ráadásul az új, 2021-től bevezetett lakásfelújítási támogatás is kedvez a piacnak.

A Panel Plusz program keretén belül a panelépületek jelentős része már átesett a nagyobb volumenű műszaki átalakításokon, ám számos ingatlanban megmaradtak a hetvenes-nyolcvanas évek kevésbé korszerű megoldásai. Értéknövelő, a lakásfelújítási támogatás keretében megvalósítható beruházás lehet például a fűtőtestek vagy a nyílászárók cseréje (hacsak nem társasházi pályázatból valósul meg), a beépített bútorok, mint a konyhabútor, konyhai gépek cseréje, illetve az esztétikai átalakítások, mint a burkolat cseréje is.

Nagy valószínűséggel a kormányzati bejelentéseknek köszönhetően a felújításra szoruló panellakások iránti kereslet is nőni fog – áll az OTP közleményében. Bár a lehetőségek lakásfelújításra panellakások esetén korlátozottabbak más típusú ingatlanokhoz képest, előnyük, hogy talán itt optimalizálható leginkább a néhány milliós keretösszeg, maximálisan kihasználva a támogatási limitet. Ezt minden bizonnyal sokan ki is fogják használni a közeljövőben – összegezte Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Kapcsolódó írásaink