Gazdaság

Felbolygatta a járvány a kereskedelmet

A vásárlók kivárnak, a nagyobb értékű műszaki cikkek megvásárlását és utazásaikat elhalasztják

Az év első tíz hónapjában éves összevetésben 0,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom, ami az élelmiszer és az élelmiszer-jellegű kiskereskedelemből adódott, ugyanis az üzemanyagok és a műszaki cikkek forgalma csökkent.

Felbolygatta a járvány a kereskedelmet
Az élelmiszer-forgalom kis mértékben bővült
Fotó: MH/Purger Tamás

Októberben a kiskereskedelmi forgalom 1100 milliárd forint volt, ez némileg meghaladta az előző év azonos időszakának értékét – mondta Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait kommentálva tegnap az M1-en. Hozzátette, az év első tíz hónapjában éves összevetésben 0,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom, ami az élelmiszer és az élelmiszer-jellegű kiskereskedelemből adódott, ugyanis az üzemanyagok és a műszaki cikkek forgalma csökkent. Az államtitkár szerint ez azt jelenti, hogy a vásárlók kivárnak, a nagyobb értékű műszakicikk-vásárlásaikat és utazásaikat elhalasztják. Közölte, a november-decemberi kiskereskedelmi forgalom várhatóan eléri majd a tavalyi szintet, amiben a csomagküldő szolgálatoknak és az e-kereskedelemnek is nagy szerepe lesz.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a kiskereskedelmi forgalom októberi csökkenése az élelmiszer-forgalom csekély mértékű növekedéséből, valamint a nem élelmiszer-forgalom szintén kismértékű, illetve az üzemanyag-forgalom jelentősebb mérséklődéséből állt össze. Az üzemanyag-forgalom nélkül tehát a kiskereskedelmi forgalom összességében stagnált volna. A nem élelmiszer-forgalmon belül az egyes üzlettípusok forgalma eltérően alakult: jelentős visszaesés történt a könyvesboltok, illetve a bútorok, műszaki cikkek forgalmában, míg az internetes kereskedelem továbbra is szárnyal. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője leszögezte: októberben messze a piaci konszenzus alatt teljesített a kiskereskedelem, olyannyira, hogy még a legpesszimistább várakozástól is elmaradt a teljesítménye.

Kapcsolódó írásaink