Gazdaság

Matolcsy: A haknigazdaságnak adóreformot kell folytatnia

„Mi következik a haknigazdaságban? Mi a helyzet a munka jövőjével?” - tette fel a kérdést Sarah O'Connor, a Financial Times szerzője, amire Matolcsy György jegybankelnök reagált szokásos szerdai cikkében.

Matolcsy: A haknigazdaságnak   adóreformot kell folytatnia
Matolcsy György
Fotó: MH

Mostanra mind a fejlett, mind a fejlődő világban egyre több szabálytalan, részmunkaidős és ügyeleti munkarend van - írta a FT cikkére reagálva Matolcsy György jegybankelnök. Valójában az ipari forradalom előtt ezek a számok sokkal magasabbak voltak a „szabálytalanságok"  - évszakok, időjárás, rengeteg kényszerű szabadidő, háborúk - a mezőgazdaságon alapuló gazdaság miatt.

A haknigazdaság a munka és a szabadság ígéretes új fúzióját kínálja. Úgy tűnik, hogy a protestantizmus és az európai felvilágosodás keveréke - véli a jegybankelnök.

Matolcsy szerint csak egy dolog akadozik: az adóbevételek hiánya. Kétféle megoldás létezik erre a mellékhatásra. A haknigazdaság szereplőinek több jövedelemadót kell fizetniük, vagy az adózásnak jó irányba kell változnia.

Végül a jegybankelnök feltette a kérdést: miért nem változtatja meg az adózást az összes jövedelem típusú adó csökkentésével és az összes fogyasztási típusú adó emelésével, hozzáadva néhány új zöld és fenntarthatósági elemet? 

Kapcsolódó írásaink