Gazdaság

Trükközik az ukrán kormány

Ha Ukrajna nem tartja be megfelelően a szabad kereskedelmi megállapodásban foglaltakat, annak következményei lehetnek – derült ki az Ukrajna Megfigyelőcsoport keddi ülésén.

Trükközik az ukrán kormány
Győri Enikő fideszes EP-képviselő
Fotó: MH/Purger Tamás

Keleti partnerünk jó ideje különféle trükkökkel próbálja kijátszani a kétoldalú szabad kereskedelmi megállapodást – mutatott rá Győri Enikő, az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának tagja, az ukrán kereskedelmi kapcsolatok felelőse az Ukrajna Megfigyelőcsoport keddi ülésén, amelyet ő elnökölt. A fideszes képviselő emlékeztetett az úgynevezett Batman-csirkék esetére, amikor Ukrajna a baromfi nem hagyományos vágásával talált kiskaput ahhoz, hogy a megállapodásban szereplő kvótán felül szállíthasson csirkemellet az Európai Unióba, sértve ezzel magyar és már uniós termelők érdekét. „Az ukrán fondorlat kivédéséhez tavaly módosítanunk kellett az egyezmény szövegét” – emelte ki a képviselő, hozzátéve: keleti szomszédunk „kreativitása" azóta sem csökkent. „Partnerünk már júniusban ismét akcióba lendült, és védővámokat akart bevezetni az uniós műtrágya bevitelére” – tette hozzá. Ez a szelektív protekcionizmus veszélyével fenyegetett.

A tervezett lépéstől csak a gyors fellépés hatására álltak el az utolsó pillanatban. Mindezzel párhuzamosan évek óta húzódik az uniós faexporttilalom ügye, tehát hogy Ukrajna tiltja a fa kivitelét az unióba. Az EU egy vitarendezési eljárás keretében kezdeményezte az ukrán gyakorlat megszüntetését, hamarosan megszületik a döntés. Ráadásul Ukrajna pár napja vámot vezetett be az EU-ból származó polimer anyagok behozatalára, nem kis fejfájást okozva ezzel a magyar iparnak is. Győri Enikő hangsúlyozta, hogy az intézkedés a kétoldalú szabad kereskedelmi megállapodás rendelkezéseivel ellentétes, ráadásul a Kereskedelmi Világszervezet feltételeit sem teljesíti.

A néppárti képviselő hozzátette: a héten ülésezik az EU–ukrán kétoldalú kereskedelmi vegyes bizottság, amely foglalkozik a találkozón felvetett kérdésekkel. „Az ülésen kértem Ukrajna képviselőit, hogy trükközés nélkül, tisztességesen hajtsák végre a szabad kereskedelmi megállapodásban foglaltakat. Jövőre esedékes az egyezmény felülvizsgálata, amelynek keretében Ukrajna további kedvezményeket akar majd kicsikarni. Nyilvánvalóvá tettem, hogy az eddigi stratégiájuk nem lesz célravezető" – mondta el az ülés után Győri Enikő.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom