Gazdaság

Rákapcsoltak a hazai cégek

A magyarországi vállalkozások nagyobb növekedést értek el a régiós átlagnál, a Mol után a legnagyobb forgalmú vállalat a győri autógyár, az Audi Hungaria

Miközben a kelet-közép-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 5,5 százalékkal 740 milliárd euróra növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el.

Rákapcsoltak a hazai cégek
A Volkswagen-csoporthoz tartozó vállalat forgalma 8,6 milliárd euró volt
Fotó: MH

A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata – a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után – a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ. A közép- és kelet-európai régió félezer legnagyobb vállalatának összesített árbevétele tavaly 740 milliárd eurót tett ki, ez 5,5 százalékos emelkedést jelent éves szinten – derült ki a Coface hitelbiztosító vállalat évente megjelenő rangsorából (CEE Top 500).

A lista összeállításánál a Coface szakemberei az árbevétel mellett figyelembe vesznek olyan adatokat is mint a dolgozók létszáma, a vállalati szerkezet, továbbá a gazdasági szektorok és az egyes piacok sajátosságait, valamint a hitelbiztosító belső hitelképességi mutatóját is. Így a CEE Top 500-as rangsor reprezentatív képet ad a régió egészének gazdasági teljesítményéről.

A régiós rangsort a lengyelországi olajcég, a PKN Orlen vezeti 26,1 milliárd eurós árbevétellel, megelőzve a 18,1 milliárd eurós forgalmú csehországi Skoda Autót és a 15,9 milliárd eurós bevételt elért magyar Molt. A Coface-listából látható az is, hogy a régión belül az autóiparban, az olaj- és gázszektorban, valamint a kereskedelemben érdekelt cégek vannak a főszerepben, ezek a társaságok adják a félezer vállalat összesített árbevételének a kétharmadát. A toplistán szereplő 73 magyarországi székhelyű vállalat az átlag feletti teljesítményt ért el, összesített árbevételük ugyanis 6,3 százalékkal nőtt, így meghaladta a 114 milliárd eurót. A magyarországi vállalatok esetében az egy cégre jutó átlagárbevétel 1,56 milliárd euró, ez pedig szintén jobb eredmény a teljes mezőnyre vetített átlagnál.

A Mol után a legnagyobb forgalmú magyarországi cég a Volkswagen-csoporthoz tartozó győri autógyár, az Audi Hungaria 8,6 milliárd euróval, a harmadik helyen pedig a villamossági termékeket előállító Legrand Magyarország következik 6,6 milliárd eurós árbevétellel.

A negyedik a villamosenergia-hálózatot működtető és áramtermeléssel foglalkozó energetikai mamutvállalat, az MVM, az ötödik helyen pedig a Robert Bosch Kft. áll. Előbbi a Coface-toplista szerint 5,5 milliárd eurós, utóbbi 4,6 milliárd eurós árbevétellel zárta a múlt évet. A tíz legnagyobb árbevételű magyarországi cég között szerepel továbbá a Mercedes-Benz Manufacturing Kft., a Flextronics Kft., a Wizz Air, a Magyar Suzuki és a Samsung Electronics.

Az utóbbi öt cég árbevétele 3,7-2,3 milliárd eurót tett ki 2019-ben.

Kapcsolódó írásaink