Gazdaság

Jövőre véget érhet a papírszámlák kora

A vállalkozó a szükséges adatszolgáltatási kötelezettségét a teljes elektronikus számla megküldésével is teljesítheti

Jövőre az adóhivatalba küldött online számlaadatok az erre irányuló jelzés esetén egyben elektronikus számlaként is funkcionálhatnak, ami egyszerűsíti az adminisztrációt.

Jövőre véget érhet a papírszámlák kora
Idő- és pénzbeli megtakarítást is jelent a kézi számlatömbök elhagyása
Fotó: MH

Véget vet a papírszámlák korának a legújabb adóügyi fejlesztés, az a vállalkozás pedig, amely a papírszámláról elektronikus számlázásra tér át, számlánként akár hétszáz forintot is spórolhat – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek. Ismertette: 2021-ben ez minden vállalkozásnak gyakorlatilag egyetlen kattintással elérhető lesz, hiszen jövőre az adóhivatalba küldött online számlaadatok az erre irányuló jelzés esetén egyben elektronikus számlaként is funkcio-nálhatnak. A költségek csökkentése mellett a koronavírus-járvány terjedése elleni küzdelemben is sokat segíthet a legújabb adóügyi fejlesztés – mutatott rá Izer Norbert.

Az online számla az adótanácsadók kezdeményezésére egy olyan funkcióval bővül jövőre, amely forradalmasíthatja és jelentősen olcsóbbá teheti a számlázást – tájékoztatott az államtitkár. Az úgynevezett Online számla 3.0-ban megjelenő új szolgáltatás lényege, hogy a vállalkozó az egyébként is szükséges adatszolgáltatási kötelezettségét a teljes elektronikus számla megküldésével is teljesítheti. A számlabefogadó a számlát innen lekérdezheti és letöltheti. Ebben az esetben az adatszolgáltatás elektronikus számla is egyben, a vállalkozó számlázóprogramjának mindössze annyi feladata van, hogy ezt az adatküldéskor jelölje. Az erről szóló rendelet még az idén megjelenik.

Az új fejlesztés véget vethet a papír és pdf számlák korának, időt és pénzt is megtakaríthatnak az elektronikus számlázást választó vállalkozások – húzta alá Izer Norbert. Az adótanácsadók számításai szerint számlánként hétszáz forint spórolható meg azzal, hogy a vállalkozásokat az átállás miatt nem terheli a számla papírtömbbe történő kiállításának vagy kinyomtatásának, a postázásnak és az adatrögzítésnek a költsége. w

Kapcsolódó írásaink