Gazdaság

Emelkedhetnek év végéig az ipari megrendelések

Hétindító. Az Amerikai Egyesült Államokban lelassulhat a foglalkoztatás bővülése, szigorítások jöhetnek

A harmadik negyedévben az ipar és a szolgáltató szektor járulhatott hozzá leginkább a gazdasági növekedéshez. Az euróövezetben a defláció miatt élénkíteni szükséges a gazdaságot.

Meglehetősen sűrű lesz ez a hét a makrogazdasági jelentések esetében itthon, hiszen minden napra jut valami. November utolsó napján, azaz ma a szeptemberi kereseteket teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mint azt Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunknak elmondta, az ősz első hónapjában maradhatott az éves alapon kilenc százalékos bérdinamika. A helyzet most jónak tűnik, de nagy kérdés, hogy a járvány második hulláma révén hogyan alakul a bérnövekedés Magyarországon – tette hozzá. Kedden novemberi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexek lesznek ismertek. A legutóbbi 50,1 pont volt, ami még éppen felfelé ívelő bizalmat mutatott, de a novemberire már hatással lesznek a lezárások. Az elemzői várakozás ötven pont alatti (48,9), ez azt jelenti, hogy romlanak a cégek kilátásai és a jövőbe vetett bizalmuk. Tartalékot jelenthetnek még az ipari megrendelésállományok, de ezek év végére, jövő év elejére kifuthatnak.

Szintén kedden számol be részletesen a KSH a bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedéves alakulásáról. Az előzetes jelentés szerint 11,3 százalékkal növekedett a GDP a második negyedévhez képest, azaz megtörtént az átmeneti kilábalás, és már képet kaphatunk arról is, milyen szerkezetben valósult ez meg. Virovácz Péter szerint a GDP emelkedéséhez leginkább az ipar és a szolgáltató szektor járult hozzá.

Csütörtökön és pénteken aztán képet kaphatunk arról, hogyan indította az utolsó negyedévet a gazdaság. Csütörtökön ugyanis októberi kiskereskedelmi forgalmat, pénteken pedig ipari adatokat közöl a KSH. A kiskereskedelem esetében szeptemberben még két százalékos év/év alapú csökkenés volt, októberben viszont 1,4 százalékos lehetett a növekedés – közölte Virovácz Péter. Az év hátralevő részében viszont romló statisztikára lehet számítani. Az ipar havi szinten 1,4 százalékos növekedést mutathatott, év/év alapon pedig egy százalékkal lehetett nagyobb a termelés. Ez arra enged következtetni, hogy visszaigazodik az ipar a válság előtti szintre, amiben sokat segített a megrendelésállomány növekedése. Az év végéig kitarthat ez a lendület, de számítani kell arra is, hogy a korlátozások miatt a negyedik negyedévben csökken a GDP.

Az Amerikai Egyesült Államokban elemzői várakozás szerint a héten emelkedik a fertőzöttek száma, a múlt hét csütörtöki hálaadási ünnep és a pénteki Black Friday kereskedelmi nap után, ezáltal nem ússza meg Amerika sem a szigorú intézkedéseket. Szerdán munkaerőpiaci adatközlés lesz októberre, a foglalkoztatás bővülése lelassulhat az Egyesült Államokban. Számítani lehet arra is, hogy idén már nem történik költségvetési élénkítés.

Európában ma érkeznek friss inflációs adatok Németországból. Októberben havi szinten 0,1 százalékos volt a növekedés, éves alapon viszont mínusz 0,2 százalékos a csökkenés, azaz defláció volt. Novemberben viszont mind a havi, mind az éves alapú infláció mínusz 0,3 százalék lehetett. Mivel a defláció lassítja a gazdasági növekedést, a piacok azt várják, hogy az Európai Központi Bank december 10-én újabb lazítást jelent be. Az euróövezetben az Eurostat kedden teszi közzé inflációs jelentését, itt szintén mínusz 0,3 százalékra lehet számítani. Szerdán az Eurostat októberi munkaerőpiaci adatokat közöl, az euróövezetben várhatóan 8,4 százalékra emelkedik a munkanélküliségi ráta.

A csütörtöki kiskereskedelmi jelentés azt mutathatja, hogy októberben mérséklődött a csökkenés üteme. Szeptemberben az euróövezetben két százalékkal csökkent éves szinten a kiskereskedelmi forgalom, ez októberben mínusz 0,2 százalék lehetett. Éves szinten tavalyhoz képest 2,4 százalékkal lehetett nagyobb a növekedés. Pénteken az októberi német megrendelésállományról kaphatunk adatokat, 0,4 százalékos lehetett a csökkenés. Ez azért lényeges, mert a magyar iparra is kihatással lehet.

Kapcsolódó írásaink