Gazdaság

A BRUA-vezetékkel Románia is a regionális földgázpiac fontos szereplőjévé válhat

Energiahordozó több forrásból

Romániában befejeződött a BRUA-gázvezeték építésének első szakasza. A vezetéket építő Transgaz társaság a honlapján közölte: a most befejezett, első szakaszban 479 kilométer gázvezetéket és három sűrítőállomást építettek, ezek egyikét Zsuppán – írta az MTI. Ezeken keresztül lehetővé válik évi 1,75 milliárd köbméter gáz szállítása Románia és Magyarország között mindkét irányba, és évi 1,5 milliárd köbméter gáz szállítása Románia és Bulgária között szintén. Ha befejezik a tengerparti Tuzla és a Bukarest melletti Podisor közötti gázvezeték építését is, akkor a fekete-tengeri gázleletet is ezen a vezetéken keresztül lehet majd értékesíteni. Klaus Iohannis államfő az átadó ünnepségen elmondta: a BRUA-vezetéknek a függőleges gázfolyosóra való rácsatlakoztatásával és a fekete-tengeri földgáz kitermelésével Romániának minden adottsága megvan ahhoz, hogy a regionális földgázpiac fontos szereplőjévé váljon. Azt is megemlítette, hogy noha Románia az Európai Unió második legnagyobb gáztermelője, a romániai lakások felét mégis fával fűtik.

Kapcsolódó írásaink

Biztonságos alapokon a téli földgázellátás

ĀA teljes tárolói kapacitás feltöltését követően, október közepétől a gáztárolók ütemezetten átálltak kitárolási üzemmódra – A járványhelyzetben fokozottan figyelnek a működtetésre

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom