Gazdaság

Töretlen a háztartási méretű naperőművek terjedése

A Hivatal által összegyűjtött adatok szerint a koronavírus-járvány negatív hatásai érdemben nem befolyásolták a megújuló energiaforrások iránti érdeklődést

A tavalyihoz képest még gyorsabb ütemben, fél év alatt jelentős mértékben, több mint húsz százalékkal növekedett a háztartási méretű kiserőművek (HMKE-k) darabszáma és kapacitása.

Töretlen a háztartási méretű naperőművek terjedése
A háztartásokon kívül egyre több cég, intézmény telepít napelemparkot, és a hazai szükséglet fedezésében is egyre nagyobb a megújuló energiaforrások szerepe
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Továbbra is dinamikusan emelkedik a háztartási méretű kiserőművek száma. Amíg 2019 végén összesen 59 298 db napelemes ­HMKE termelt villamos energiát 481,8 MW beépített kapacitással, addig 2020 júniusában már 72 501 ilyen kiserőmű üzemelt, összesen 584,15 MW beépített teljesítménnyel – hívta fel a figyelmet Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) sajtófőnöke. Kifejtette, tavaly hasonló ütemben terjedtek a napenergiát hasznosító kiserőművek, hiszen egy év alatt csaknem a felével (45 százalékkal) nőtt a darabszámuk és a kapacitásuk. Ez a növekedés 2020 első félévében is folytatódott. Ennek oka, hogy továbbra is kedvező a befektetői környezet, és csökkennek a napelemek bekerülési költségei.

Az azonos ütemű növekedés ugyanakkor egyre nagyobb új belépő teljesítményt takar: míg 2019-ben negyedévente átlagosan 37,5 MW-tal nőtt a háztartási méretű kiserőművek teljesítménye, addig 2020-ban ez a szám már 51 MW volt.

A Nemzeti Energiastratégia egyik kiemelt célja, hogy 2030-ra legalább kétszázezer háztartás rendelkezzen napelemmel
A Nemzeti Energiastratégia egyik kiemelt célja, hogy 2030-ra legalább kétszázezer háztartás rendelkezzen napelemmel
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az adatokból megállapítható az is, hogy a koronavírus-járvány negatív hatásai a HMKE-k növekedésé–ben nem érződtek 2020 első félévé–ben. A Nemzeti Energiastratégia egyik kiemelt célja, hogy legalább kétszázezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű, tetőre szerelt napelemmel 2030-ra. Scherer Zsolt elmondta, hogy az adatok alapján továbbra is többnyire természetes személyek telepítettek háztartási méretű napelemeket, amelyekkel 2020 első félévének végén már hatvanezer háztartás rendelkezett.

Az idei első félévben a lakosság jellemzően a nagyobb teljesítményű HMKE-ket választotta. ­Amíg 2019 végén az átlagos lakossági napelemes HMKE 5,9 kW-os volt, addig a 2020 első félévében belépő újak már átlagosan 6,6 kW teljesítményűek voltak. Ennek hátterében főként a méretgazdaságossági előnyök és a napelemes rendszerek egyéb lehetőségeinek kihasználása állhat, ilyen például a klímával történő fűtés.

Jelentősen csökkenhet a villanyszámla

Háztartási méretű kiserőműnek a kisfeszültségű (1 kV-nál nem nagyobb feszültségű), hálózatra csatlakozó, 50 kVA-nél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű kiserőművek minősülnek. Ez jó közelítéssel a legfeljebb 50 kW beépített teljesítőképességű kiserőműveket jelenti. A ­HMKE-k elterjedését leginkább az úgynevezett szaldóelszámolás ösztönzi. Ennek keretében jelenleg a HMKE-vel rendelkező felhasználónak a szaldósítás elszámolási időtartama (jellemzően az adott év) alatt vételezett villamos energiának csak az ugyanezen időszak alatt betáplált villamos energiával csökkentett mennyisége után kell megfizetni minden forgalomarányos díjat. A felhasználó tehát a teljes forgalomarányos díjat (villamosenergia-termékár, rendszerhasználati díjak, pénzeszközök stb.) megtakarítja vételezésének a betáplált mennyiséggel azonos része után. Ha a felhasználó az adott időszakban a vételezésénél többet táplál be, akkor a többletet az őt ellátó kereskedőnek kell tőle megvásárolnia ugyanazon az áron, mint amit a felhasználónak számláz pusztán a villamos energiáért (rendszerhasználati és egyéb kapcsolódó díjtételek nélkül).

Korszerűsítés pályázat útján

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az innovációs és technológiai miniszter felkérésére újabb METÁR-pályázatot hirdetett július 15-én, amelynek keretében megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelésre kapható támogatás. A pályázati dokumentációkat szeptember 15-től október 15-ig lehetett benyújtani. Jelentős, összességében öt és félszeres volt a túljelentkezés (a pályázók 2145 GWh-ra igényeltek támogatást a kiosztható 390 GWh-val szemben). A pályázók túlnyomó többsége napelemes erőművet tervez építeni. A pályázó napelemes erőművek összteljesítménye 1335 MW. A 2020. évi METÁR-tender ajánlatai jelentős árcsökkenést valószínűsítenek a 2019-es kiíráshoz képest. Az eredményhirdetés 2021. január végén várható.

Háztartási méretű naperőművek száma és beépített teljesítménye, 2012–2020, első félév
Háztartási méretű naperőművek száma és beépített teljesítménye, 2012–2020, első félév
Fotó: MEKH/MH-grafika

Összeállításunk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával készült
 

Kapcsolódó írásaink

Biztonságos alapokon a téli földgázellátás

ĀA teljes tárolói kapacitás feltöltését követően, október közepétől a gáztárolók ütemezetten átálltak kitárolási üzemmódra – A járványhelyzetben fokozottan figyelnek a működtetésre