Gazdaság

Mérsékelte a járvány az albérletárakat

Budapesten úgy is árcsökkenést generált a kiadó lakások piacán a második hullám, hogy a kora őszi időszakra még nem volt hatással a kormányzati intézkedéscsomag

Átalakul az albérletek iránti kereslet, és ez az árakon is érezteti hatását, különösen a fővárosban. Mivel nem tudni, hogy milyen hosszú ideig tart a leállás, várható, hogy a tartalékok felélése helyett sokan kezdenek el albérlet helyett más lakhatási megoldásban gondolkodni.

Mérsékelte a járvány az albérletárakat
A távoktatás miatt sok vidéki diák mondta fel az albérletét
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Mindent összevetve elmondható, hogy az egyetemek online átállása csökkenti az albérlet irántikeresletet, ahogy a rendezvények, éttermek bezárása is – válaszolta lapunk megkeresésére az Otthon Centrum. Szakértői válaszukban kifejtik, azok a diákok, akik kollégiumokban laktak, nem valószínű, hogy most albérletbe költöznének, hiszen éppen az albérletek nagyobb költségei miatt dönthettek az olcsóbb (kollégium) megoldás mellett. Ezeknek a hallgatóknak a többségenagy valószínűséggel erre az időszakra talán már vissza is költözött a szüleihez, hiszen ezzel is további kiadásoktól kímélik meg magukat és családjukat.

Ehhez hozzájön, hogy az online oktatás és a vendéglátóiparban tapasztalható leépítések miatt sok vidéki diák, illetve munkavállaló mondhatja-mondhatta fel bérleti szerződését. Mivel nem tudni, hogy milyen hosszú ideig tart a leállás, ezért várható, hogy a tartalékok felélése helyett sokan kezdenek el az albérlet helyett más lakhatási megoldásban gondolkodni. A kollégisták éppen az előbb említett anyagi megfontolások miatt nem valószínű, hogy a kollégium helyett albérletbe költöznének – tették hozzá.

Az albérletárak változásával kapcsolatban külön közleményt adtak ki, amelyben azt írták, Budapesten az albérletpiacon úgy is árcsökkenést generált a vírus második hulláma, hogy a szeptember–októberi időszakra még nem volt hatással az azóta bejelentett kormányzati intézkedéscsomag. Az Otthon Centrum kimutatása szerint a fővárosban bérbe adott téglalakások négyzetmétere 2,5 százalékkal, a panellakásoké átlagosan tíz százalékkal csökkent. A trend meglátásuk szerint folytatódik, mivel a munkahelyek ideiglenes megszűnése és a korlátozások időtartamának bizonytalansága miatt várhatóan sokan kezdenek el az albérlet helyett más lakhatási formát keresni.

Általános tendenciaként elmondható, hogy a bejelentett korlátozó intézkedések inkább a főváros albérletpiacán éreztetik hatásukat, itt hozhatnak árcsökkenést, a nagyvárosi, illetve egyéb vidéki albérletek esetében kevésbé. A fővárosban a téglalakások kiadási ára 156 ezer forintra mérséklődött a szeptember és október közötti időszakban. A jelenlegi ár átlagosan 10 ezer forinttal kedvezőbb, mint a nyári hónapokban tapasztalt albérleti díj. A panellakások esetében a lakáskiadók ősszel még ennél is nagyobb áresést könyvelhettek el: a bérleti díj 125 ezer forintra mérséklődött. A nagyvárosokban a bérleti díjak átlagában csekély különbség alakult ki a tégla- és a panelépítésű lakások között: a legdrágább településeken – ebbe a körbe tartozik Debrecen, Győr és Székesfehérvár – jellemzően 100-120 ezer forintot kértek egy bérleményért, míg az olcsóbb városokban – Pécsett, Szegeden és Miskolcon – ennél kedvezőbb ár, 80-100 ezer forintos bérleti díj volt irányadó az utóbbi két hónapban.

Kapcsolódó írásaink