Gazdaság

Csökken a regisztrált álláskeresők száma

A kormány gazdaságvédelmi intézkedései érdemben segítették a munkaerőpiac stabilitásának megtartását, a munkahelyek megőrzését – emelte ki Bodó Sándor

Az augusztus-októberi időszakban 4 millió 482 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma. Elemzők szerint a munkanélküliség növekedésének megállítását célzó kormányzati lépések eredményeként nem várható, hogy a ráta öt százalék fölé emelkedik ebben az évben.

Csökken a regisztrált álláskeresők száma
Növekedés tapasztalható az építőipar és a kereskedelem területén
Fotó: MH/Purger Tamás

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint 2020 novemberében 296,5 ezer regisztrált álláskeresőt tartott számon. Bár az előző év azonos időszakához képest ez mintegy ötvenezres növekedést jelent, kiemelendő, hogy a járványhelyzet ellenére a mutató már ötödik hónapja csökken – hívta fel a figyelmet közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A kormány gazdaságvédelmi intézkedései tehát érdemben segítették a munkaerőpiac stabilitásának megtartását, a munkahelyek megőrzését – idézte a közlemény Bodó Sándort (képünkön), a minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát.

„A járványhelyzet ellenére jól alakulnak a mutatók”
„A járványhelyzet ellenére jól alakulnak a mutatók”
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből kiderül, hogy a 2020. augusztus-októberi időszakban 4 millió 482 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma. Az egy évvel korábbi szinthez képest az elsődleges munkaerőpiacon 3,5 ezerrel többen dolgoztak, miközben a közfoglalkoztatásban 17 ezerrel kevesebben. Tíz év óta a teljes foglalkoztatotti létszám több mint nyolcszázezerrel nőtt, a foglalkoztatási ráta 54,1 százalékról 70,2 százalékra javult, míg a munkanélküliségi ráta 11,8 százalékról 4,3 százalékra esett vissza. Az ágazatokat tekintve a foglalkoztatottak száma az elmúlt egy év alatt a szállítás, raktározás, a feldolgozóipar, a vendéglátás és a közigazgatás területén csökkent leginkább. Növekedés tapasztalható viszont az IT-szektor, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, az építőipar és a kereskedelem területén. Nemzetközi összehasonlításban szintén jól áll Magyarország. Az Európai Unió 27 tagállamának szezonálisan kiigazított munkanélküliségi mutatója szeptemberben 7,5 százalékra emelkedett.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője kommentárjában rámutatott, hogy a munkaerőpiaci adatok a járvány második hullámának megjelenését mutatják. A foglalkoztatás éves csökkenését azzal magyarázta, hogy több ágazatot már októberben is súlyosan érinthettek a korlátozások, bár még nem voltak annyira szigorúak, mint most. Megjegyezte viszont, hogy a visszaesést követően az augusztus-októberi időszakban még mindig több mint 700 ezerrel dolgoztak többen, mint 2010 azonos időszakában, a visszaesés tehát egy magas foglalkoztatási szintről történt.

Októberben az aktív népesség száma nagyobb mértékben zsugorodott, mint amennyivel a foglalkoztatottak száma az előző hónaphoz képest csökkent, vagyis az állásukat elvesztők jelentős része nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak számát gyarapította – emelte ki  Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Hozzátette: ennek köszönhető, hogy a havi munkanélküliségi adat javuló képet mutat.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint novemberben az októberi adatoknál rosszabb munkaerőpiaci számokra lehet számítani a járvány okán elrendelt korlátozások miatt. A munkanélküliség növekedésének megállítását célzó kormányzati lépések eredményeként ugyanakkor nem várható, hogy a ráta öt százalék  fölé emelkedik ebben az évben.

Újra emelkedni kezdett a távmunka aránya

Munkaerőpiaci szempontból az október felemás hónap volt, hiszen szezonális hatások miatt ebben a hónapban általában a foglalkoztatottak száma némi visszaesést mutat – mondta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az M1-en, reagálva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira. A KSH tegnap közölte: októberben a foglalkoztatottak száma az előző hónaphoz képest 31 ezerrel, a tavaly októberihez képest pedig 72 ezerrel volt kevesebb. Bodó Sándor kiemelte, ágazati téren nem figyelhető meg jelentős változás, a munkaerőpiacon belül továbbra is a szolgáltató szektorban és a feldolgozóiparban a legnehezebb a helyzet – jegyezte meg. A távmunka aránya újra emelkedni kezdett októberben ahogyan a márciusi 7,6 százalékról áprilisra 17 százalékra nőtt.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink