Gazdaság

Nemzetközi együttműködés a kutatás- fejlesztésben

A felhívások célja olyan innovatív, piacközeli projektek támogatása, amelyekből prototípus vagy új termék, technológia, szolgáltatás születhet

Magyar–török és magyar–kínai pályázatok indultak a közös kutatás-fejlesztési projektek ösztönzésére kétszáz-kétszázmillió forintos keretösszeggel.

Nemzetközi együttműködés a kutatás- fejlesztésben
Az eddig támogatást nyert ipari kutatás-fejlesztési projektekben kiemelt szerep jutott a biotechnológiának
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával két nemzetközi pályázat is megjelent. Egyik ilyen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és török partnere, a Török Tudományos és Technológiai Kutatási Tanács (TÜBITAK) közös pályázata, amely kétoldalú tudományos és technológiai megállapodás keretében ösztönzi a kutatás-fejlesztési együttműködéseket – közölte a tárca a napokban.

A felhívás célja olyan innovatív, piacközeli projektek támogatása, amelyekből prototípus vagy új termék, technológia, szolgáltatás születhet. A magyar fél kétszázmillió forint keretösszeget biztosít a hazai és a török felsőoktatási-kutatóintézeti szféra, illetve a vállalkozások ígéretes közös kezdeményezéseinek finanszírozására.

Pályázatokat meghatározott fókuszterületeken lehet benyújtani, az egészségipartól az információs és kommunikációs technológiákon – különösen a mesterséges intelligencia és 5G – át a műszaki tudományokig, a többi között az autonóm járművek, robotika területén.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára a közleményben kiemelte, hogy egyre fontosabbá válnak a nemzetközi együttműködések a kutatás-fejlesztés területén is. A digitalizációs változások kedvező hatással lesznek a nemzetgazdaságok fenntartható növekedésére, a vállalatok működési hatékonyságára és az emberek életminőségének javítására – tette hozzá.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával megjelent egy másik pályázat is. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és kínai partnere, a Tudományos és Technológiai Minisztérium (MOST) közös pályázata, amely kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) megállapodás keretében ösztönzi a kutatás-fejlesztési együttműködéseket az előzőhöz hasonlóan ugyancsak kétszázmillió forint keretösszegből. A fókuszterületek a közegészségügy, a fizika és a mesterséges intelligencia.

Ennek háttere és előzménye, hogy Magyarország és Kína 2002-ben kötött kétoldalú tudományos és technológiai megállapodást, amelynek keretében folyamatosan jelennek meg pályázatok. Ebbe illeszkedik
a kétszázmillió forint keretösszegű mostani kiírás.

Az új felhívás magyar részről keretösszeget biztosít a hazai szereplők számára a kínai felsőoktatási-kutatóintézeti szférával, vállalkozásokkal ígéretes közös kezdeményezések finanszírozására. Pályázatokat a kiírásban meghatározott fókuszterületeken lehet benyújtani a közegészségügy–járványügy, az idegtudományok, a fizika és a mesterséges intelligencia területén.

Gulyás Tibor: A digitalizációs változások az életminőséget is javíthatják
Gulyás Tibor: A digitalizációs változások az életminőséget is javíthatják
Fotó: MH/Purger Tamás

Gulyás Tibor, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „A kínai partnerekkel való kutatás-fejlesztési együttműködések rendkívüli népszerűségnek örvendenek a hazai pályázók körében, a korábbi, 2018-ban meghirdetett, projektalapú kínai–magyar pályázatra több mint 1,1 milliárd forint támogatási igény érkezett. A korábban támogatást nyert ipari kutatás-fejlesztési projektek között kiemelt szerep jutott a biotechnológiának, az anyagtudománynak
és az energetikának. A most meghirdetett lehetőség kiegészíti a korábbiakat olyan szakterületekkel, ahol az innovatív megoldások hatékonyan támogathatják napjaink jelentős társadalmi kihívásainak sikeres kezelését az egészségügy vagy a digitalizáció területén.”

E pályázat hazai támogatására 2021. február 12-ig lehet jelent­kezni.

Újdonságok a kiírásban
 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Török Tudományos és Technológiai Kutatási Tanács közös pályázatának dokumentációja az NKFIH honlapján már elérhető. A hazai támogatásra 2021. február 12-ig lehet pályázatokat beadni. A kiírás újdonsága, hogy kizárólag olyan konzorciumok nyerhetnek támogatást, amelyekbe mindkét oldalon bekapcsolódnak vállalati partnerek és felsőoktatási intézmények vagy kutatóintézetek is.

A korlátozott idejű tárolhatóság miatt is szükség van az utánpótlásra

Eredményes a vérplazma-terápia, várják a donorokat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által támogatott kutatócsoport, az OrthoSera a sikeres kezelések nyomán folyamatosan a koronavírus-fertőzésen átesett lehetséges donorok jelentkezését várja, hogy vérplazma-terápiával segíthessék elő a betegek eredményes kezelését. A jelenleg ismert egyik leghatásosabb eljárás hazai alkalmazásával már több mint száz embert sikerült meggyógyítani – közölte az ITM.

A tárca arra is felhívta a figyelmet, világszerte növekszik az igény a vérplazma-terápiára, mert ez a támogató gyógymód egyre több súlyos koronavírus-fertőzött esetében bizonyul hatékonynak. Az új donorok által adott anyagból nyerhetők ki azok az antitestek, amelyek segítenek leküzdeni a vírust az emberi szervezetben.

A közleményben idézik Lacza Zsombort, az OrthoSera kutatócsoport vezetőjét, aki nyomatékosította, felszálló ágban van a járvány, ezért is nagy az igény új donorokra. Hozzátette: a plazma fagyasztva csak néhány hónapig tartható el, így az első hullámban begyűjtött mennyiség felhasználásával nagy szükség van az utánpótlásra. Donoronként egy-háromegységnyi vérplazmát tudnak levenni, ami azt jelenti, hogy egy donor egy betegen tud segíteni.

Csak azoknak a vérplazmája megfelelő, akik már átestek a betegségen, és a vérükben magas maradt az ellenanyag szintje. A vérplazma-terápia koronavírussal szembeni alkalmazásának hazai elindításához az ITM és a Nemzeti
Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nyújtott 113 millió forint támogatást.

Vérplazmaadásra az [email protected] címen vagy a +36 70 363 8768-as telefonszámon lehet jelentkezni.

NKFIH

Kapcsolódó írásaink