Gazdaság

Matolcsy György: Hadrianusra várva

Lehet hasonlóságokat felfedezni Donald Trump amerikai elnök és a kiemelkedő római császár, Traianus között – állapította meg Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu-n megjelent cikkében, reagálva a Financial Times egyik írására.

Matolcsy György: Hadrianusra várva
Matolcsy György
Fotó: MH

Felidézte, Traianus „felfedezte„ az aranyat Daciában – évente ezer tonna aranyat termeltek – és elvette, majd az „ölébe hullott” aranyból finanszírozta a nagyszabású munkálatokat Rómában - később azonban elkövette azt a hibát, hogy megtámadott egy nála is erősebb ellenséget.

A történelem elvette a lehetőséget Trump elnöktől, hogy elkövesse ugyanezt a hibát – mutatott rá Matolcsy. Mint írta, Trump is „új aranybányákat talált„ a központi bankban és az államadósságban a Fed új vezetésén és a szabadjára engedett fiskális deficiten keresztül.

A következő nagy császárnak – emlékeztetett Matolcsy – Hadrianus bizonyult, aki a hatalmas nyugati fal felépítésétől megvédte a birodalmat. Épít majd új falakat az amerikai birodalom az új kelták ellen – vetette fel a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink

Megcsappant a kereslet az olaj iránt

ĀA világgazdaság gyengélkedése és a kontinentális zárlat miatt csökkenteni kell a termelést, ez némileg az árat is stabilizálhatja, jövőre sem áll még vissza a járvány előtti állapot