Gazdaság

Hetven százalékkal nőtt a magyar cégek kivitele Kazahsztánba

A két ország közötti kereskedelem továbbra is stabil alapokon áll – jelentette ki Varga Mihály a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság hetedik, idén virtuálisan megtartott ülésén.  A pénzügyminiszter elmondta: a magyar termékek keresettek Kazahsztánban, az országba irányuló magyar kivitel a járványhelyzet ellenére is 70 százalékkal nőtt az idei év első nyolc hónapjában. 

Hetven százalékkal nőtt a magyar cégek kivitele Kazahsztánba
Varga Mihály
Fotó: MH/Purger Tamás

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány arra számít, hogy a magyar gazdaság jövőre már visszatér a növekedési zónába, így Magyarország jó gazdasági kilátásokkal, képzett munkaerővel és vonzó logisztikai elhelyezkedéssel várja a kazah befektetőket. 

Az ülés keretein belül három magyar intézmény, az Óbudai Egyetem, a Semmelweis Egyetem, és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kazah felsőoktatási intézményekkel írt alá megegyezést a kooperációról. Az ülésen vállalati megállapodást is kötöttek: a magyar Rex San Kft. osztja majd meg tapasztalatait és az általa forgalmazott orvosi technológiákat a kazah szakmai partnerintézménnyel.

Az ülés margóján ülésezett a Magyar-Kazah Üzleti Tanács, valamint a Magyar-Kazah Atomenergetikai munkacsoport is, hogy áttekintsék a területüket érintő legfontosabb kérdéseket és felvázolják a további együttműködési lehetőségeket.
 

Kapcsolódó írásaink