Gazdaság

„A versenyképesség a siker kulcsa a nemzetközi kereskedelemben”

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén megszavazták a nemzetközi kereskedelempolitika felülvizsgálatáról szóló jelentést. A keddi vitán Győri Enikő fideszes EP-képviselő, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (INTA) tagja hangsúlyozta: a Covid-válság új helyzet elé állította a világot, amelyre az uniós kereskedelempolitikának is reagálnia kell.

„A versenyképesség a siker kulcsa a nemzetközi kereskedelemben”
Győri Enikő fideszes EP-képviselő
Fotó: MH/Purger Tamás

Győri Enikő felszólalásában kiemelte: az előttünk álló tíz évben a világ GDP-növekedésének 85%-a már az Unión kívül megy majd végbe. Ráadásul az ázsiai és csendes-óceáni térségben a világ legnagyobb kereskedelmi régiója formálódik, 2,2 milliárd fogyasztóval és 26 billió dollárnyi piaccal. Tizenöt ország, köztük Kína, Japán, Dél-Korea, Vietnam, Szingapúr, Ausztrália és Új-Zéland részvételével nemrég írták alá ugyanis a Regionális Átfogó Partnerségi Megállapodást (RCEP). A néppárti politikus ezért éberségre intette az Uniót: ha nem vigyázunk, végérvényesen lemaradunk a világgazdasági versenyben.

A képviselő arra is rámutatott, hogy a baloldali és liberális pártok ideológia vezérelt törekvései, így a kísérletek európai cégekkel szembeni új és újabb elvárások bevezetésére és a bürokratikus akadályok további emelésének szorgalmazása a versenyképesség ellen hatnak. „Megkérem a baloldali és liberális pártokat, hogy ne legyenek az európai versenyképesség kerékkötői" - zárta gondolatait Győri Enikő.

Kapcsolódó írásaink