Gazdaság

Állami támogatást kap a divat- és kreatívipar

Fontos, hogy a vállalkozások további bővülése érdekében megőrizzék a versenyképes hazai kapacitásokat, minél gyorsabban használják ki a beruházást igénylő lehetőségeket

A koronavírus-járvány a hazai divat- és kreatívipart is érintette, emiatt további támogatásokkal segíti az ágazatot a kormány.

Állami támogatást kap a divat- és kreatívipar
Erősödhet a cégek munkahelymegtartó képessége
Fotó: MH/Katona László

Figyelemmel arra, hogy a magyar divat- és kreatívipar világszínvonalú, és egyre több vállalkozás jelenik meg termékeivel a világ divatpiacain, hétmilliárd forintos keretösszeggel új pályázat jelent meg a divat- és dizájnipari vállalkozások versenyképességét növelő fejlesztések támogatására a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében – közölte tegnap Rákossy Balázs, euró­pai uniós források felhasználá­sáért felelős államtitkár a távirati irodával. Kiemelte: a pályázat célja, hogy az ágazat mikro-, kis- és középvállalkozásai megújulását technológiai fejlesztéseit segítsék, erősítve munkahelymegtartó és jövedelemtermelő képességüket. Fontos, hogy e vállalkozások további bővülése érdekében megőrizzék a versenyképes hazai kapacitásokat, minél gyorsabban használják ki a beruházást igénylő lehetőségeket. Elmondta: a konstrukció ismét feltételesen visszatérítendő támogatási formát alkalmaz, azaz a pályázó teljesítményét a projektmegvalósítást követő fenntartási időszakban összevetik a beadáskori állapottal.

Az előre meghatározott eredményességmérési szempontok teljesítésének végén születik döntés a visszatérítési arány mértékéről, azaz a pályázó részleges vagy teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt visszatérítendő támogatás visszafizetése alól, tehát akár vissza nem térítendő támogatássá válhat a teljes összeg. A kiírás keretében a megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező dizájn- és divatipari mikro-, kis- és középvállalkozások 5 és 150 millió forint közötti támogatást igényelhetnek technológiai fejlesztésre, bérköltség-támogatásra, iparjogvédelmi tanácsadásra és marketing tevékenységre – mondta az államtitkár. Mintegy kétszáz vállalkozás nyerhet el támogatást. A Divat és Dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című pályázatra a támogatási kérelmeket 2021. január 5-én kilenc órától lehet majd benyújtani – ismertette a Rákossy Balázs.

Kapcsolódó írásaink