Gazdaság

A panelek korszerűsítését az állami lakásfelújítási program is nagyban segíti

A program megkülönbözteti az anyagköltségeket és a munkadíjakat, és ezek együttes összege képezi a támogatás alapját, az elszámolás fele-fele arányban lehetséges

Energetikai és eladhatósági szempontból egyaránt előnyös, ha a jövőre induló állami programot igénybe véve a tulajdonosok elkezdik felújítani lakásaikat – derül ki az Ingatlan.com összegzéséből.

A panelek korszerűsítését az állami lakásfelújítási program is nagyban segíti
Minden hetedik lakás panel, a házak többségénél még nem volt külső szigetelés
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A magyarországi lakótelepi, azaz panellakások egy része is korszerűbbé válhat a jövőre induló állami lakásfelújítási program révén – áll az Ingatlan.com több mint harmincezer panellakás-hirdetés adatai alapján készült elemzéséből. Emlékeztettek, főszabály szerint a lakásfelújítás költségeinek ötven százalékát, maximum hárommillió forintot kaphatnak a legalább egy gyermeket nevelő háztartások a programban. A költségek felét a számlák elektronikus beküldése után, utólag fizeti ki a Magyar Államkincstár.

A program megkülönbözteti az anyagköltségeket és a munkadíjakat, és ezek együttes összege képezi a támogatás alapját. Mivel azonban a támogatást fele-fele arányban lehet elszámolni munkadíjra és anyagköltségre, ezért várhatóan akkor járnak legjobban a lakásfelújítók, ha egyik költségtípus sem kisebb az összes költség negyedénél – hangsúlyozta a közleményben Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve: véglegeset majd a részletszabályok ismeretében lehet mondani.

Balogh László azt mondta, hogy lakásállomány jelentős részét, 14 százalékát adják a panelek, azaz majdnem minden hetedik lakás tartozik ebbe a körbe. A több százezer panellakás egy része olyan házban van, amelyek az elmúlt két-három évtizedben átestek korszerűsítésen, például szigetelést kaptak kívülről, de az állomány nagyobb részét nem érintették ezek a beruházások. Éppen ezért a panellakásoknál érdemes a lakáson belüli felújítást is megvalósítani. Már csak azért is, mert a panellakások iránti érdeklődések harminc százaléka felújított állapotúra érkezett az elmúlt két évben, 25 százalékuk pedig a felújítandókat kereste.

Ami az árakat illeti, az Ingatlan.com elemzése szerint a panellakásoknál is megállt a korábbi években látott drágulás. Tavaly óta a vevők alkupozíciója jelentősen erősödött, így a tényleges adásvételi árak hat-hét százalékkal kerültek lejjebb egy év alatt. Az is látszik, hogy a felújítottként hirdetett budapesti panellakásokat négyzetméterenként 85 ezer forinttal drágábban, átlagosan 606 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra, mint a korszerűsítésre szorulókat.

A többi nagyváros közül Debrecenben minimálisan, három százalékkal 433 ezer forintra emelkedett a panellakások átlagos négyzetméterára. Győrben 2,5 százalékkal 397 ezer forintra nőttek. Kecskemét 376 ezer forintos panel-négyzetméterárral szerepel az Ingatlan.com elemzésében, ami megegyezik az egy évvel korábbi átlaggal.

Kapcsolódó írásaink