Gazdaság

Érdemes körültekintően tájékozódni hitelfelvételnél

A hitelbírálat egyénre szabott, így előfordulhat, hogy a bank bizonyos esetekben a futamidő megnyújtását kéri, vagy a kértnél alacsonyabb összeget engedélyez a kérvényezőnek

A személyi kölcsönök kínálatát nemcsak a december végén lejáró, kedvezményes THM-plafon miatt érdemes nagyon körültekintően vizsgálni, hanem többek között azért is, mert a bankok a januártól esedékes törlesztőrészletet viszonyítják a jövedelemhez.

Érdemes körültekintően tájékozódni hitelfelvételnél
A havi törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint a havi nettó jövedelem fele
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A bankok a jelenlegi helyzetben az adósvédelmi program részeként bevezetett THM-plafon miatt az idén év végéig 5,75 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (THM-mel), jövőre viszont saját gyakorlatuk és üzletpolitikájuk szerinti THM-értékkel kínálhatják a személyi hiteleket – válaszolták lapunk megkeresésére a Money.hu pénzügyi portál szakértői. A koronavírus-járvány miatti bizonytalan gazdasági helyzet következtében egyes pénzintézetek szigorítottak a hitelbírálati folyamatokon. Bankonként eltérő a veszélyeztetett ágazatok köre, azaz, hogy mit tekintenek kockázatosabb jövedelemforrásnak. Fontos az is, hogy a hitelbírálat egyénre szabott, így előfordulhat, hogy a bank bizonyos esetekben a futamidő megnyújtását kéri, vagy alternatív ajánlatként kisebb hitelösszeget javasol az érintettnek. Emlékeztettek, a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó szabályok értelmében a személyi hitelek esetében a havi törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint a havi nettó jövedelem fele, amennyiben ötszázezer forintnál magasabb havi nettó jövedelemmel rendelkezik valaki, akkor a jövedelem maximum hatvan százaléka fordítódhat törlesztésre.

Ezeknek a szabályoknak tehát a januári törlesztőrészletek esetében is meg kell felelni, azaz, a bankok azt nézik, hogy az igényelt hitel januárt követő havi törlesztőrészlete megfelel-e a szabályozás szerinti eladósodottság maximális mértékének.

Fontos azonban, hogy nem érdemes teljesen kifeszíteni a családi büdzsét, szakemberek szerint a teljes rendelkezésre álló jövedelemnek a harminc százalékáig érdemes eladósodni. A portál szakértői rámutattak arra is, a személyi kölcsönök kínálatát nemcsak a december végén lejáró, kedvezményes THM-plafon miatt érdemes nagyon körültekintően vizsgálni, hanem azért is, mert az egyes konstrukciók között is jelentős különbségek lehetnek.

A Money.hu adatai szerint november közepén a 1,5 millió forintos, ötéves futamidőre felvett személyi kölcsönök közül a legolcsóbbak januártól fizetendő, havi törlesztőrészlete harmincezer forint volt, összesen pedig 1,8 millió forintot kell visszafizetni a banknak.

A legdrágább konstrukciók esetében viszont a havi törlesztés már 37-38 ezer forint is lehet, így akár 2,2-2,3 millió forint, vagyis jóval több lesz a teljes visszafizetendő összeg. Az előbbi példát nézve egy másfél millió forintos, ötéves futamidejű személyi kölcsön esetében a decemberi, 28 ezer forint körüli havi törlesztések nagyságrendileg egy-kétezer forinttal emelkednek, a már említett harmincezer forint körüli értékre, míg a legdrágább konstrukciók esetében az eltérés a decemberi és a januári fizetendő között nyolc-kilencezer forint is lehet – írták a szakértők.

Kapcsolódó írásaink