Gazdaság

Még a vírus alakítja az adatokat

Hétindító. A szolgáltatószektor visszaesése és az erősebb bázisról induló feldolgozóipar is jellemző tendencia

Idehaza képet kaphatunk arról, hogy a beruházások hogyan befolyásolhatták a harmadik negyedévi bruttó hazai összterméket. Európa-szerte közlik a részletes harmadik negyedéves GDP-adatokat.

Még a vírus alakítja az adatokat
A beruházásokat is komolyan érintette a járvány
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Csütörtökön teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a beruházások idei harmadik negyedévi alakulásáról szóló jelentését. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője lapunknak elmondta, a harmadik negyedéves beruházási adat következtetni enged arra, miből áll a harmadik negyedéves GDP-visszapattanás. Emlékeztetett, a második negyedévben 9,9 százalékkal estek vissza a beruházások a vírus miatt, ugyanakkor 2019 óta megfigyelhető egyfajta lemorzsolódás a kifutott projektek miatt, idén pedig az újra 27 százalékos lakásáfa jelenthetett visszafogó tényezőt.

Pénteken a foglalkoztatottság-munkanélküliség augusztus-októ­beri adatait teszi közzé a KSH. Itt az elemző szerint az a kérdés, hogy a számokban megmutatkoznak-e az októberben már fellépő gondok, főleg a szolgáltatószektorban. Virovácz Péter emlékeztetett, szep­temberrel futott ki a bértámogatás időszaka. Időközben azonban olyanok is lehettek, akik megváltak részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazottaiktól. Hozzátette, a végleges adat a KSH adatfelmérési módszerén is múlik. Amíg az előző július–szeptemberi időszakban 4,4 százalék volt a munkanélküliségi ráta, addig most 4,6 százalékos is lehet. A képet tovább árnyalja, hogy a feldolgozóiparban nőtt a megrendelésállomány.

Az euróövezetben beszerzési menedzser indexekkel indul a hét. Ez a mutató a szolgáltatóipari és a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexekből tevődik össze. A járvány második hullámában a szolgáltatószektor mutat visszaesést, míg a feldolgozóipar euróövezet-szerte „jobb állapotban van”, 55–58 pont körüli értékekről eshet, de még a lélektani határ, ötven pont felett maradva. Ezzel együtt érdekes, hogy az Egyesült Államokban egységesen nem, csupán az egyes tagállamok hoztak szigorító intézkedéseket a második járványhullám miatt. Az Egyesült Államokban kedden jelenik meg fogyasztói bizalmi index – az elemző szerint a fogyasztói kedv mérséklődhet, száz feletti érték után 98 pont lehet az ezt jelző mutató. Ugyancsak holnap Németországban az ifo üzleti hangulatindexet teszik közzé, ami a cégvezetők meglátásait tükrözi. A kilencvenszázalékos védettséget nyújtó oltóanyagok hírének hatására a hangulatindex elkerülheti a nagyobb esést, 90,3 pont után 87 lehet a novemberi értéke.

A héten érkeznek a harmadik negyedéves GDP részletes számai is. Németországban negyedév/negyedév alapon 8,2 százalékos növekedést láthattunk a harmadik negyedévben, itt Virovácz Péter szerint az a kérdés, ebben mekkora a feldolgozóipar szerepe. Szerdán az Egyesült Államokban – az európaitól eltérő számítási mód szerint – ugyanezt a részletes értékelést teszik közzé, itt is kérdés, hogy a 33,1 százalékos, jelentős ugrás mögött mely szektorok kiemelkedő teljesítménye áll. Ugyanezen a napon teszi közzé a Fed a legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, ebből kiderül, a kamatkörnyezet várhatóan tartósan alacsony marad-e.

Pénteken Európa-szerte a harmadik negyedéves GDP-adatok második becslése, a részletes közlések látnak napvilágot. Magyarország részletes számait december elsején ismerhetjük meg.

Kapcsolódó írásaink