Gazdaság

Lendületet adhatnak a lakáspiacnak az új otthonteremtési kedvezmények

A hazai lakáspiaci folyamatokat 2020-ban a koronavírus-járvány megjelenése határozta meg. A második negyedévben a tranzakciók száma 34 százalékkal elmaradt 2019 azonos időszakához képest, Budapesten pedig ennél is nagyobb volt a csökkenés.

Lendületet adhatnak a lakáspiacnak az új otthonteremtési kedvezmények
A hazai lakáspiaci folyamatokat 2020-ban a koronavírus-járvány megjelenése határozta meg
Fotó: MH/Katona László

Az otthonteremtési kedvezmények új lendületet adhatnak a lakáspiacnak, keresleti oldalról például a gyermekeseknek szóló otthonfelújítási program és az illetékmentes lakásvásárlás, kínálati oldalról pedig az ötszázalékos áfa visszavezetése az új lakások vásárlására nyújt támaszt 2021-től – mondta Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, a jegybank novemberi Lakáspiaci jelentését bemutató online sajtótájékoztatóján hétfőn Budapesten.

A jegybank szakembere kiemelte: a munkaerőpiaci kilátások romlása és a jövedelmi helyzet bizonytalansága a második negyedévben érdemben visszafogta a lakások iránti keresletet, a tranzakciók száma a mélypontot jelentő áprilisban csaknem hatvan százalékkal csökkent, a nyári hónapokban azonban már éves alapon bővülés volt tapasztalható.

Budapesten a második negyedévben 2,5 százalékkal csökkentek az árak éves alapon, és a harmadik negyedévi előzetes számok szintén visszaesést (0,3 százalékosat) mutatnak – hangsúlyozta Nagy Tamás, utalva arra, hogy 2013 óta nem volt példa hasonló esetre.

A jegybank lakáspiaci jelentéséből kiderült, hogy az átadott új építésű lakások száma 2020 első három negyedévében 25 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami azonban főként a korábban 2019 végére tervezett, nagy volumenű átadások egy részének 2020-ra történő csúszásából adódott.

A kiadott lakásépítési engedélyek száma mintegy 37 százalékkal csökkent éves alapon, és előretekintve a lakásépítési aktivitás mérséklődését mutatja, hogy a társasházi lakásfejlesztők az idei harmadik negyedévében Budapesten csupán mintegy 290 fejlesztés alatt álló új lakás értékesítését kezdték meg, ami csaknem tizede a korábbi években tapasztalt negyedéves átlagnak.

A lakásfejlesztési aktivitás csökkenése három okra vezethető vissza: a 2019. év végén visszaemelkedő áfakulcs, a koronavírus-járvány keresletcsökkentő hatása, valamint a rozsdaövezeti program szabályozása miatti bizonytalanság és kivárás.
A meglévő támogatási konstrukciók, a CSOK és a lakossági hitelállomány 11 százalékát kitevő babaváró hitelek a járvány alatt is jelentősen hozzájárulnak a lakáspiaci kereslet fenntartásához – írták a jelentésben. Az MNB kérdőíves felmérése alapján a babaváró hiteladósok háromnegyede valamilyen lakáscél megvalósítását finanszírozza a kölcsönből, amíg a második negyedévben a lakáshitelek ötöde kötődött a CSOK-hoz.

A kormány által bejelentett, 2021. január 1-től hatályos új otthonteremtési kedvezmények a következő év elejétől további érdemi támaszt adhatnak a lakáspiaci keresletnek, addig azonban kivárás jellemezheti a piacot. A kormány által az új otthonteremtési kedvezmények részeként bejelentett, várhatóan a 2022. december 31-ig végleges építési engedéllyel rendelkező új építésű lakásokra vonatkozó és 2026. december 31-ig alkalmazható kedvezményes 5 százalékos lakásáfa a jövő év elejétől érdemben élénkítheti a lakásfejlesztési aktivitást is.

A Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület véleménye szerint a kedvezményes lakásáfa tartósabb bevezetése ugyanakkor a hosszú távon kiszámítható piaci környezet megteremtésével támogatná új építőipari kapacitások kiépítését. A lakásállomány megújulását Budapesten és a nagyobb vidéki városokban hosszú távon a rozsdaövezeti kedvezményes áfa segítheti.

Kapcsolódó írásaink