Gazdaság

Jelentős terhet ró a büdzsére a járvány

A legfőbb cél az emberi élet védelme és a gazdaság fenntartása

A védekezési kiadások és a gazdaságnak nyújtott támogatások, valamint az uniós fejlesztések előfinanszírozása következtében emelkedett októberben és az első tíz hónapban az államháztartási hiány.

Októberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 333,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, 62,1 milliárd forinttal magasabban az egy évvel korábbinál. Mint az a Pénzügyminisztérium (PM) tegnap kiadott tájékoztatásából kiderült, az év első tíz hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2604,2 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2140 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 489,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 25,7 milliárd forintos többletet könyveltek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 575,4 milliárd forintot tett ki.

Októberben 88 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe. Így a tízhavi bevétel 997,4 milliárd forintot tett ki, ugyanakkor az uniós kiadások meghaladták az 1642 milliárd forintot. Mint azt a távirati iroda közölte, október végéig 593,3 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések.

A PM tegnap hangsúlyozta, hogy a kormány legfőbb célja a járvány második hullámának idején az emberi élet védelme és a gazdaság működőképességének fenntartása. Ehhez a központi költségvetés maradéktalanul biztosítja a forrásokat. Október végére a központi alrendszer bevételei az előző év azonos időszakához képest 830,7 milliárd forinttal, 4,8 százalékkal, a kiadások viszont 2859,5 milliárd forinttal, 15,9 százalékkal nőttek.