Gazdaság

A fenntartható gazdaság elősegítése a cél

Az eddigi, a tőkekövetelményt érintő kedvezmények mellett zöldkötvényprogrammalés hitelgarancia-programmal segítheti a megújulóenergia-beruházásokat a jegybank

Magyarországon a vállalatok számára egyelőre zöldkötvények vásár­lására nyílik lehetőség. A jegybank zöldprogramjával a térségben vezető szerepre törekszik.

A fenntartható gazdaság elősegítése a cél
„Fontosak a tőkepiaci zöldtermékek”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Magyar Nemzeti Bank számára kiemelten fontos a környezeti fenntarthatóság összekapcsolása a pénz- ügyekkel, közben a jegybank saját ökológiai lábnyomának csökkentését is célul tűzte ki – mondta tegnap Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Napi.hu 2020. Zöldgazdaság 2020 című online konferencián. Megjegyezte, az MNB fő eszköze a fenntartható gazdaság elősegítésére a zöldtőke­kö­vetelmény-kedvezmény nyújtása a bankoknak. Nagy valószínűséggel állítható, hogy a zöldberuházásokra nyújtott hitelek kockázatossága alacsonyabb, miután a beruházónak a fejlesztés révén megtakarítása keletkezik – fejtette ki az alelnök. Kandrács Csaba azt is hozzátette, hogy a zöldtőkekövetelmény-kedvezmény egy részét a bankoknak tovább kell adniuk az ügyfelek számára minimum 0,3 százalék kamatkedvezmény formájában.

Az MNB zöldprogramjával a térségben vezető szerepre törekszik – hangsúlyozta, és arra is kitért, hogy a tőkekedvezményt a zöldhitelek folyósítására egyelőre még csak a lakossági hiteleknél vezették be, de hamarosan elérhetővé válik a konstrukció a vállalati kölcsönöknél is. Magyarországon a vállalatok számára egyelőre zöldkötvények vásár­lására nyílik lehetőség – jegyezte meg. Utalt arra, hogy az Európai Unió is hasonló irányba gondolkodik, zöldfeltétel teljesülése esetén 25 százalékos tőkekövetelmény-kedvezményt kaphatnak a közszolgáltatások finanszírozó pénzintéze­tek. A fenntartható tőkepiacról is beszélt az alelnök, ezen a területen a cél az, hogy a tőkepiaci zöldtermékek minél inkább meghonosodjanak az országban. A magyar piacon már megjelentek az úgynevezett zöldkockázatitőke-alapok és befektetési alapok, és 2020-ban megtörtént az első zöldkötvény-kibocsátás az állami és a vállalati piacon is – idézte fel az alelnök utalva arra, hogy bőven van tér még a növekedésre.

Kandrács Csaba az MNB tőkepiaci terveit ismertetve arra is kitért, hogy egyebek mellett a Nemzeti Fenntartható Tőkepiaci Stratégia alkotását tervezik. Az alelnök beszélt a nemzeti energiastratégiáról is, miszerint a megújulóvillamosenergia-termelési kapacitást az ország 2030-ra a jelenlegi ötszörösére növelné, 2040-re pedig a nyolcszorosára. Az MNB a jövőben az eddigi, a tőkekövetelményt érintő kedvezmények mellett a zöldkötvényprogrammal és hitelgarancia-programmal segítheti a megújulóenergia-beruházásokat – mutatott rá az alelnök.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom