Gazdaság

Megcsappant a kereslet az olaj iránt

A világgazdaság gyengélkedése és a kontinentális zárlat miatt csökkenteni kell a termelést, ez némileg az árat is stabilizálhatja, jövőre sem áll még vissza a járvány előtti állapot

Jövőre emelkedhet ugyan az olajtermelés, egyben a fekete arany ára, de az még mindig nem éri el a válság előtti szintet.

Megcsappant a kereslet az olaj iránt
Az amerikai termelést visszavetette a válság
Fotó: AFP/Anadolu-Emrah Yorulmaz

Valóságos hullámvasút jellemez­te a világpiaci olajár alakulását az elmúlt két hétben. A hónap elején több mint öthavi mélypontra csökkentek a világpiaci olajárak a határidős jegyzéseken, mivel a befektetőket, és a legnagyobb olajkereskedő házakat aggasztot­ta az amerikai elnökválasztással kapcsolatos bizonytalanság, de még inkább az, hogy a koronavírus járvány terjedésével csökkent a kereslet a fekete arany iránt. Ez az aggodalom egyébként még most sem múlt el, hiszen a kontinentális zárlat, így több nyugat-európai ország lezárása padlóra küldheti az amúgy is megcsappant keresletet.
Az északi-tengeri Brent és az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj május utolsó hete óta nem volt olyan olcsó a határidős jegyzéseken, mint november elején, előbbi 35,76 míg utóbbi 33,65 dollárba került hordónként. Aztán a hét elején emelkedett az olajár, arra a befektetői bizalomra alapozva, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik (OPEC+), összesen 23 tagállam jövő év januártól a mostani mértékben folytatja önkéntes termeléscsökkentését. Ez annyit jelent, hogy naponta 7,7 millió hordóval (egy hordó 159 liter) vágják vissza a termelést, ugyanakkor fennállt annak a veszélye, hogy termeléscsökkentési megállapodást napi kétmillió hordóval mérsékelték volna, ami csak 5,7 millió hordós csökkentést jelentene. Ez viszont tovább növelné a túlkínálatot az amúgy is keresletszegény környezetben. A Brent így 43,27 dollárra, a WTI pedig 40,72 dollárra ugrott a hét elején.

Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázpiaci szakértője lapunknak elmondta, most minden azon múlik, hogyan alakul a kereslet, illetve mennyire csökkennek a felhalmozott készletek. A két legnagyobb kitermelő ország, Szaúd-­Arábia és Oroszország azt az álláspontot képviseli, hogy a mostani szinten maradjon a termelés. Problémát jelent ugyanakkor, hogy Irak és Nigéria is a meghatározott szint felett termel, emellett a politikai helyzet rendeződésével Líbia egyik napról a másikra napi több mint egymillió hordó többlettel „lepte meg” a piacot: míg legutóbbi a fegyveres összetűzések idején napi kilencvenezer hordót adott, a polgárháborús konfliktus enyhülésével ez felment 1,15 millió hordóra. Ez a megnövekedett mennyiség még a kínai ipari termelés növekedésével sem fér el a piacon. Pletser Tamás szerint jövőre további nagy kérdés lesz Irán, pontosabban az, hogy az amerikai hatalomátrendeződéssel visszatérhet e a globális olajpiacra, vagy sem.

Az amerikai palaolaj-termelést egyébként nagyon visszavetette a válság. Az utóbbi néhány héten emelkedett az Egyesült Államokban működő fúrótornyok száma, ám a mostani körülbelül 250 még mindig elenyésző a válság előtti 1200-hoz képest. Az is fontos, hogy Joe Biden leendő amerikai elnök milyen politikát kíván folytatni, mennyire számít a megújuló energiaforrásokra. Egyébként jövőre is csökkenő termelésre lehet számítani, már csak azért is, mert ha a vakcina elterjedésével élénkül a világgazdaság, akkor is hat-kilenc hónapig tart a visszarendeződés az olajpiacon, illetve a termelésben. A válságot megelőzően naponta százmillió hordó volt a globális olajfogyasztás - ebből Kína 14 millió hordóval részesedett -, jelenleg 88-90 millió hordó.

Az OPEC múlt szerdán – mint azt a távirati iroda közölte – csökkentette a jövő év globális olajkeresletére vonatkozó előrejelzését a koronavírus-járvány fellángolása miatt. Az olajkartell várakozásai szerint 2021-ben napi 96,26 millió hordóra rúghat a globális kereslet, ami ugyan 6,25 millió hordóval nagyobb az ideinél, ám az előző hónapban közölt prognózishoz képest háromszázezer hordóval kevesebb.

Ismét működőképes a fehérorosz erőmű


Ismét termel áramot, és rákapcsolták a hálózatra Fehéroroszország első atomerőművének egyes számú blokkját, miután feszültségváltó mérőtranszformátorokat cseréltek benne – közölte tegnap a helyi energetikai minisztérium. Az Asztravec városában található, a Roszatom orosz atomenergia-ipari óriáscég építette Fehérorosz Atomerőművet november elején adták át, de nem sokkal később leállt. Mint azt a távirati iroda közölte, a blokk hálózatra kapcsolása és a terhelés növelése összhangban áll a vonatkozó biztonsági műszaki követelményekkel. Az egyes blokk reaktora jelenleg negyvenszázalékos kapacitással üzemel, folytatódik az új blokk rendszereinek és berendezéseinek vizsgálata. Az atomerőmű az orosz 3+ generációs blokktípus alapján készül, két VVER-1200 típusú blokkja összesen 2400 megawatt teljesítményű lesz.
(PGI)

Kapcsolódó írásaink

Emelkedhet jövőre a kereslet az olajra

ĀA Kőolaj-exportáló Országok Szervezete szerint a koronavírus-válság következményeit már világszerte mindenhol sikerült ellenőrzés alá vonni, és nagyobb zavarok nem lesznek