Gazdaság

Matolcsy: Kína „Covid-büszkesége” teljes mértékben megérdemelt

Ne sunnyogjuk el a gondokat, problémákat, inkább nézzünk szembe az igazsággal. A kínai kormány valóban sokkal jobb munkát végzett a betegség megfékezésében, mint az Egyesült Államok és az Európai Unió – írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Matolcsy: Kína „Covid-büszkesége” teljes mértékben megérdemelt
Matolcsy György
Fotó: MH

Ne sunnyogjuk el a gondokat, problémákat, inkább nézzünk szembe az igazsággal. A kínai kormány valóban sokkal jobb munkát végzett a betegség megfékezésében, mint az Egyesült Államok és az Európai Unió – írta tegnap Matolcsy György.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a novekedes.hu gazdasági portálon kiemelte: Kína lesz az egyetlen G20-gazdaság, amely 2020-ban bővül. Pontosan ez az oka annak, hogy a nemzetközi hangulat végül nem romlott Kína felé, ellentétben Gideon Rachman, a FInancial TImes újságírójának állításával.

Kína nem akarja exportálni az úgynevezett „kínai modellt": a nyugati országok azonban mindig megpróbálják liberális demokráciájukat exportálni a globális közösség többi tagjának is – jegyezte meg a jegybankelnök.

Ennek ellenére az összes nyugati ország – a liberális demokráciák és mások – ugyanolyan hatékonyan nem tudta kezelni a járványt, mint az ázsiai országok. Nem a „modell", hanem az emberek gondolkodásmódja számít leginkább – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink