Gazdaság

Varga Mihály: 2021 már a gazdasági növekedés éve lehet Magyarországon

A hazánkban működő német vállalkozások is úgy látják, hogy 2021 már ismét a gazdasági növekedés éve lehet Magyarországon – hangsúlyozta Varga Mihály a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIH) online rendezvényén. A pénzügyminiszter kiemelte: mintegy 3000 német cég 220 ezer embernek ad munkát Magyarországon, a német befektetések értéke meghaladja a 6300 milliárd forintot, míg külkereskedelmünk egynegyede Németországhoz kötődik.

Varga Mihály: 2021 már a gazdasági növekedés éve lehet Magyarországon
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MH/Purger Tamás

A következő egy évben a hazánkban működő német cégek 60 százaléka számít üzleti helyzetének javulására, vállalkozások fele pedig úgy véli, árbevételük jövőre eléri a válság kitörését megelőző szintet – ismertette a kamara legfrissebb, október eleji felmérését a pénzügyminiszter.

A magyar gazdaság iránti bizalmat jelzik azok a beruházások, amelyeket a járvány ellenére megkezdtek, illetve folytatnak a német vállalatok – utalt Varga Mihály a BMW debreceni új üzemének, az Audi győri napelem-parkjának, a FAKT AG bezenyei feldolgozó-logisztikai központjának, az ALDI pécsi szolgáltató-központjának, a Schaeffler szombathelyi új üzemének, a Lidl ecseri központjának, a Continental veszprémi tesztpályájának, valamint a Güntner-Tata és a Sick kunszigeti fejlesztésére.

A Pénzügyminisztérium közleményében leírják, a hazánkban működő külföldi vállalatok is számíthatnak a kormányra, amely továbbra sem megszorításokkal kezeli a válságot, hanem a támogatások bővítésével, adócsökkentésekkel, valamint az üzleti környezet javításával. Varga Mihály példaként említette, hogy 51 német cég vesz részt a kormány Versenyképesség-növelő Támogatási Programjában, amelynek révén 24 ezer munkahelyet mentettek meg, és 75 millió euró értékű beruházás készülhet el 35 millió euró állami támogatással.

Kapcsolódó írásaink