Gazdaság

Keresletfokozó felújítási támogatás

Az utóbbi években jellemző, hogy a vásárlók inkább kifizették a többletet és korszerűsített lakást vettek

A felújítandó eladó lakások iránti keresletet is fokozhatja és a lakásállomány minőségének javulását eredményezheti az ősszel bejelentett állami lakásfelújítási program – derül ki az Ingatlan.com több mint kétszázezer lakáshirdetés adatain alapuló elemzéséből.

Az utóbbi években a felújítandó lakások kevésbé voltak kapósak, a vásárlók inkább kifizették egy-egy korszerűsített lakásnál a prémiumot, azaz többletet a vételár kifizetésekor ahelyett, hogy végigvittek volna egy ilyen beruházást. Ezért várható a korszerűsítésre váró lakások iránti kereslet fokozódása a program elindulása után – emelte ki közleményében tegnap Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az Ingatlan.com adatai szerint idén november közepén országszerte több mint 25 ezer felújítandó lakást hirdettek eladásra a tulajdonosok. A használt lakások és házak 22 százalékát felújítandó ingatlanként hirdették meg az eladók. Ilyen besorolású ingatlanok a legnagyobb arányban a Pest megyén kívüli kisebb városokban és községekben találhatók.

A fővárosi felújítandó lakások átlagos négyzetméterára novemberben 621 ezer forint volt, míg a normál állapotú lakások 681 ezer, a felújítottaknál pedig 810 ezer forintot tett ki. Vagyis utóbbiak Budapesten tíz, illetve harminc százalékkal drágábbak a kínálati piacon. A megyeszékhelyeken a felújítandó lakóingatlanoknál a négyzetméterárak középértéke 299 ezer forintot tett ki, szemben a felújítottakra jellemző, 426 ezer forintos árral, utóbbiakat tehát csaknem másfélszer többre értékelik az eladók, mint a korszerűsítésre váró ingatlanokat. Balogh László elmondta, hogy egy-egy korszerűsítés megtérülő beruházás lehet, főleg az állami támogatással. A felújítás a lakás értékét növeli, és jobb életminőséget biztosít akkor is, ha az ott élők közvetlenül a korszerűsítést követően mégsem költöznek el.

Az állami lakásfelújítási programmal kapcsolatban azt mondta, az eddig ismert részlettervezetek alapján a legalább egy huszonöt évnél fiatalabb gyermeket nevelők kérhetik a felújításra költött összeg felét, maximum hárommillió forintot vissza nem térítendő támogatásként. Az érintettek igénylését harminc napon belül elbírálják, a támogatott lakásberuházások keretében pedig energetikai korszerűsítést, konyha- vagy fürdőszoba-felújítást is meg lehet valósítani. A részletszabályokból majd látni lehet a lakáspiaci hatásokat is.

Eladó ingatlanok átlagos kínálati négyzetméterára állapot szerint
Eladó ingatlanok átlagos kínálati négyzetméterára állapot szerint
Fotó: Ingatlan.com

Kapcsolódó írásaink

A saját lakás nagyobb biztonságot is jelent

ĀHa hiányzik a kezdőtőke, akkor jellemzően a munkába állás után gyűjtögetés kezdődik, amely az önrész elérésekor elegendő lehet egy jelzálogos ingatlan megvásárlásához