Gazdaság

Sokan kivárhatják a jövő év elejét a hitelfelvétellel

Változatlan az állami támogatású hitelkonstrukciók már amúgy is rendkívüli népszerűsége, kibővítésük mellett fontos szempont, hogy a közjegyzői díjak várhatóan több tízezer forinttal csökkennek

Töretlen az állami támogatású hitelkonstrukciók népszerűsége. Noha a járvány második hulláma okozhat némi bizonytalanságot, többen kivárnak jövő év elejéig, amikor is újabb könnyítő intézkedések lépnek életbe.

Sokan kivárhatják a jövő év elejét a hitelfelvétellel
A csokkal vásárolt új építésű lakások áfája visszaigényelhető lesz
Fotó: MH/Katona László

A Pénzügyminisztérium számításai szerint a hosszabbításnak köszönhetően jövőre 400–450 milliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál, az intézkedés pedig több mint 750 ezer személyre terjedhet ki – emlékeztettek lapunknak küldött válaszukban a Money.hu szakértői. Hozzátették, azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a bevétele jelentősen csökkent, kérvényezniük kell majd a moratórium igénybevételét, és adatokkal is alá kell támasztaniuk, hogy pénzügyi nehézségekkel küzdenek. A mutatószámot, amely lehetőséget biztosít a moratórium meghosszabbítására, külön kormányrendelet határozza meg.

Mindehhez hozzájön, hogy az állami támogatásos hitelkonstrukciók már amúgy is rendkívül népszerűek voltak idén, az év első kilenc hónapjában 112 milliárd forint értékben folyósítottak a bankok ilyen hiteleket, ami éves összevetésben 49 százalékos emelkedésnek felel meg. Ebben szerepet játszik az is, hogy tavaly nyár óta elérhető a falusi csok, illetve hogy azóta a kétgyermekes családok használtlakás-vásárláshoz is igénybe vehetik a támogatott hiteleket – fejtette ki szakértői válasz.

Azt is elmondták, a járvány második hulláma azonban szeptember végén, októberben kezdett súlyosabbá válni, ez pedig fokozhatja a bizonytalanságot, ami a hitelfelvételi kedvet is negatívan befolyásolhatja. Emellett, bár több részletét még nem ismerjük,  az állami lakástámogatási rendszer várható bővítéséről szóló tervek – többek között a kedvezményes lakásépítési áfa ismételt bevezetése, az államilag támogatott lakásfelújítási program –, illetve például a közjegyzői díjak mérséklése miatt a lakáshitelesek egy része várhatóan kivár, amíg életbe lépnek az intézkedések, és csak utána vágnak bele a hitelfelvételbe. A közjegyzői díjak mérséklése a bejelentés szerint több tízezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom