Gazdaság

Megjelent a hátrányos helyzetű településeken működő vállalkozásokat támogató pályázat

Már elérhető a „hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása” című, összesen 5 milliárd forint keretösszegű felhívás. A GINOP 1.2.9-20 kódszámú pályázatra a szabad vállalkozási zónák területén működő vállalkozások jelentkezhetnek várhatóan 2021. januártól.

„A magyar települések több mint harmada, mintegy 1200 település úgynevezett szabad vállalkozási zónákban - gazdaságilag leszakadt területeken - található, ami a lakosságot tekintve közel 2 millió magyart érint. Számítunk ezekre a településekre és az itt működő vállalkozásokra, amelyek segíteni tudnak az ország működésben tartásában. A Belügyminisztériummal közösen kidolgozott felhívásunk célzottan segíti ezeket a vállalkozásokat dolgozóik megtartásában és új munkahelyek teremtésében” – mondta György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A kormány felmérése szerint további 162 olyan település van hazánkban, amelyeknek még intenzívebb támogatásra van szüksége.

A Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programba és a Felzárkózó Települések Programba tartozó falvak vállalkozásai, szociális szövetkezetei így kiemelt segítséget kapnak. A pályázó vállalkozások 70 százalékos támogatási intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, amelyet elsősorban új eszközök, gépek beszerzésére, valamint ingatlanfejlesztésre, munkabérre, alkalmazottaik képzésére, IT fejlesztésre fordíthatnak.

„Annak érdekében, hogy a támogatások az eddig el nem ért vállalkozásokhoz is eljussanak, ezzel a forráshoz jutó cégek köre bővüljön, csak olyan vállalkozások pályázhatnak, amelyek korábban nem részesültek támogatásban technológiafejlesztésre, innovációra vagy digitalizációra fordítható (GINOP 1-2-3-as) támogatásban” – hangsúlyozta György László.

A pályázaton kifejezetten a legkisebb méretű vállalkozások, mikro- és kisvállalkozások vehetnek részt. A célcsoport beruházási igényeihez igazodva, - míg az EU-s pályázatok a nagyobb projektméretet preferálják -, jelen felhívásban a támogatás összege 2-10 millió Ft között alakul, illetve a 162 településen akár 60 millió forint is lehet. Emellett eddig példa nélküli módon, a projekt-előkészítés és a projektmenedzsment is elszámolható, hogy ennek költsége se a cégeket terhelje.

A felhívás ágazati korlátozás nélkül kerül meghirdetésre, a termelő cégeken túl a kereskedelmi és szolgáltató, építőipari szektorokban működő vállalkozások is jelentkezhetnek. A Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programba és a Felzárkózó települések Programba tartozó falvak vállalkozásai, szociális szövetkezetei előminősítési folyamatban vesznek részt, amely során az ITM háttérintézménye, az IFKA munkatársai segítik a vállalkozásokat (https://ifka.hu).

A pályázatírás költségeit, adminisztratív terheit is átvállalja az állam, hiszen a járvány idején elemi fontosságú, hogy a vállalkozások minden szükséges támogatást megkapjanak terveik megvalósításához. A pályázat részletei a https://www.palyazat.gov.hu honlapon érhetők el.

Kapcsolódó írásaink