Gazdaság

Európai összevetésben is jelentős a hazai háztartások felhalmozott vagyona

A készpénzállomány továbbra is jelentős, a lakossági állampapírokból sokat vásároltunk a harmadik negyedévben

Európai összehasonlításban is jelentősnek számít a magyar háztartások felhalmozott pénzügyi vagyona, amely jócskán meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) összegét.

Európai összevetésben is jelentős a hazai háztartások felhalmozott vagyona
A járvány hatására növekedett a készpénzállomány
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A háztartások nettó pénzügyi megtakarításai 432 milliárd forinttal, a GDP arányában 3,5 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben. A pénzügyi eszközök 719 milliárd forinttal, a kötelezettségek 287 milliárd forinttal emelkedtek – közölte tegnap a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A háztartások pénzügyi eszközeinek állománya szeptember végén elérte a 63 804 milliárd forintot, a GDP 134,7 százalékát, a kötelezettségek a GDP 23,5 százalékának megfelelő, 11 131 milliárd forintot tettek ki, így a nettó pénzügyi vagyonuk a GDP 111,2 százaléka, 52 674 milliárd forint volt.

A jegybank közölte, a lakosság csaknem 64 ezer milliárd forint bruttó pénzügyi vagyonának 11,5 százaléka, 7347 milliárd forint hosszú lejáratú állampapírokban fekszik, további 2,1 százalék rövid lejáratúban, 8,4 százaléka készpénzben, 18 százaléka, 11 487 milliárd forint bankbetétekben. A háztartások tartozásait 121 milliárd forinttal növelte a friss ingatlanhitelek felvétele, és 222 milliárd forintot tettek ki az új fogyasztási hitelek. Mint arról a távirati iroda beszámolt, a kötelezettségek állományának 35,5 százalékát a lakáshitelek, 36,5 százalékát a fogyasztási hitelek adják.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője elmondta, hogy európai összehasonlításban a magyar háztartások kifejezetten pozitív képet mutatnak a kötelezettségekkel csökkentett pénzügyi vagyont tekintve. A legfrissebb, rendelkezésre álló, 2018-as Eurostat-adatok alapján a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona az akkori GDP 109,5 százalékán állt, amely a kiugróan dinamikus GDP-növekedés miatt 0,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Abban az évben ez az arány a horvát háztartások esetében 88, Szlovéniában 86, Csehországban 81 százalék volt. Az osztrák szint 128, a német 131 százalék, ami nem kiugróan magasabb, mint a magyar. Az elemző hozzátette, hogy a vírushelyzet okozta károk mellett továbbra is emelkedik az állomány, amelyben az elmúlt negyedévben is szerepe volt a járványhoz kapcsolódó állami kompenzációs programok kifizetéseinek is. A készpénz továbbra is növekszik, a lakossági állampapírokat aktívan vásárolják a háztartások, és a hitelfelvétel továbbra is csúcsokat dönt – tette hozzá Horváth András.

Szintén a jegybank közölte tegnap, az államháztartás nettó finanszírozási igénye 545 milliárd forintra, a GDP arányában 4,4 százalékra csökkent a harmadik negyedévben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom