Gazdaság

Az adóhatóság készítheti a cégek bevallástervezetét

A társasági adóról szóló törvény módosításával a képviselők lehetővé tették, hogy a sportszervezetek a koronavírus-járvány elleni védekezésre is költhessék a támogatást

Az Országgyűlés tegnap számos adóváltoztatásról döntött a kormány javaslatára. Egyebek között lehetővé tette, hogy a jövőben az adóhatóság készítse el a vállalkozások áfabevallás-tervezetét a hozzá beérkező számlaadatok birtokában.

A képviselők 124 igen szavazattal, húsz nem ellenében és 32 tartózkodás mellett hagyták jóvá a pénzügyminiszter javaslatát. A Ház döntése alapján a személyijövedelemadó-kedvezmény 2021-től az összevont adóalapot csökkentő tételként lesz érvényesíthető. A kisvállalati adó (kiva) árbevételi korlátja és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára hárommilliárd forintra emelkedik, amivel összhangban a kisvállalati adóalanyiság megszűnésének árbevételi határa hatmilliárd forintra nő. A pálinka bér- és magánfőzése ténylegesen adómentessé válik 2021. január 1-jétől, amit Varga Mihály pénzügyminiszter az előterjesztésben a „pálinka-szabadságharc győztes lezárásaként” értékelt. A cigaretta és más dohánytermékek jövedéki adója jövőre két lépcsőben emelkedik az ide vonatkozó uniós irányelvek hatására, így a cigarettára rakódó teher 2021. április 1-jétől legalább 39 300 forint lesz ezer darabonként.

A parlament döntésével arra is rea­gált, hogy a jövő évi költségvetésben a gépjárműadó már teljes egészében a központi költségvetést illeti meg. A Ház ehhez igazodva most az állami adóhatósághoz telepítette a teher beszedésének jogkörét az eddig illetékes önkormányzatoktól. A társasági adóról (tao) szóló törvény módosításával a képviselők lehetővé tették, hogy a sportszervezetek a koronavírus-járvány elleni védekezésre is költhessék az adózók támogatását. A Parlamentben volt tegnap a gazdasági bizottság ülése is, ahol a testület elfogadta Gottfried Péter jelölését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsába tíz igen és egy tartózkodó szavazattal. Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke ismertette: a monetáris tanácsba az Országgyűlés felhatalmazása alapján a gazdasági bizottság jelölhet tagokat. A tanács egyik tagja, Báger Gusztáv 2020. december 31-ével lemondott a mandátumáról, ezért kell 2021. január elsejétől új tagot delegálni a testületbe – derült ki a távirati iroda tájékoztatásából.

A vagyongazdálkodásról is vitáztak. Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár kiemelte: a javaslatok számos rendelkezés módosítását irányozzák elő a vagyongazdálkodásban bekövetkezett változások miatt. Bányai Gábor az ellenzék kritikáira reagálva elmondta: a törvényjavaslatok célja, hogy a jogalkalmazói tapasztalatok alapján változtassanak a jogszabályokon, illetve átvezessék az elmúlt időszaknak az állami vagyont, a vagyongazdálkodás szereplőit érintő változásait.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom