Gazdaság

Nem kell számítani az alapkamat változására

A várakozásoknak megfelelően változatlanul tartotta a kamatszinteket a monetáris tanács keddi ülésén, a kamat változására egyelőre nem kell számítani az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint. 

Nem kell számítani az alapkamat változására
A várakozásoknak megfelelően változatlanul tartotta a kamatszinteket a monetáris tanács keddi ülésén
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének kommentárja szerint szigorításra a következő két-három évben sem kell számítani.

Mivel az infláció a következő hónapokban, valamint a jövő év elejéig a háromszázalékos cél közelében, de a toleranciasávon belül alakulhat, nem lesz szükség emelésre.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szintén kiemelte, érdemi változtatás a jövőben sem várható a kamatpolitikában, mert nincs kényszerben a jegybank.

A forint euróhoz mért árfolyama a 360 forint körüli szinten mozog, ez pedig az eddigi kommunikáció alapján a Magyar Nemzeti Banknak megfelelő szintet jelent.

Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője azt emelte ki, hogy a jegybank az elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását és a kormány gazdaságpolitikáját. 

Kapcsolódó írásaink

Matolcsy: Játsszunk nyerésre! 2

Ā2013 és 2020 között a magyar jegybank és szövetségesei legalább 12 gazdaságtörténeti jelentőségű pénzügyi fordulatot hajtottak végre - ezeket elemzi legújabb írásában az MNB elnöke

Módosulhat az alapkamat

ĀHétindító. Az Egyesült Államokban munkaerőpiaci, illetve költségvetési adatok fognak kijönni, valamint a Markit feldolgozóipari menedzserindexe jelenik meg