Gazdaság

Már 33 ezer diáknak segít a járvány miatt könnyített diákhitel

Eddig több mint 33 ezer fiatalnak nyújtottak segítséget a különböző diákhitel-konstrukciók a koronavírus-járvány idején, és ez a szám év végére 40 ezer fölé emelkedhet – jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese rámutatott: mindez azt bizonyítja, hogy hasznos és érdemi támogatást tudtak adni a felsőoktatásban tanulóknak.

Már 33 ezer diáknak segít a járvány miatt könnyített diákhitel
A kormány továbbra is azt szeretné, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek - mondta Schanda Tamás
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„A koronavírus-járvány jelentősen megváltoztatta a felsőoktatásban tanulók életét. A digitális, távolléti oktatásra való átállás gördülékenyen ment ugyan, de sok fiatalnak okozna anyagi problémát a mostani helyzet. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy kibővítjük a diákhitelek rendszerét, így mindenki gond nélkül folytathatja a tanulmányait. A számok azt mutatják, hogy sikeres volt az intézkedés” - fejtette ki Schanda Tamás, hozzátéve, hogy idén összesen több mint 33 ezer ember igényelte a háromfajta rendkívül kedvező hitelkonstrukció valamelyikét, és év végére akár 40 ezer fölé emelkedhet ez a szám.

„A magyar diákhitel-rendszer 2001-es bevezetése óta nem volt rá példa, hogy egy évben a 30 milliárd forintot is meghaladja a folyósított hitelek összege. A kiemelkedően magas kihelyezés mögött többek között az áll, hogy a rendkívüli körülmények miatt bevezettük a teljesen kamatmentes, szabad felhasználású, maximum félmillió forintig, illetve a struktúraváltó felnőttképzéseken részt vevők számára legfeljebb 1,2 millió forintig igényelhető Diákhitel Pluszt, valamint a szintén szabad felhasználású Diákhitel 1 havi maximálisan igényelhető összegét 70 ezer forintról 150 ezer forintra emeltük” - mondta el a miniszterhelyettes. A kormány továbbra is azt szeretné, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Ez nem lehetséges anélkül, hogy megfelelő képzettséget szerezzenek, így minden támogatást megadunk számukra a tanuláshoz - jelentette ki Schanda Tamás.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója elmondta, hogy soha nem látott mértékben nőtt a diákhitelek iránti érdeklődés 2020-ban: már minden ötödik hallgatónak van valamilyen diákhitele. A diákhitelek szerepe még inkább felértékelődött a járványügyi helyzetben. A kormány döntéseinek köszönhetően több lépéssel is gyors és hatékony segítséget nyújtottunk a hallgatóknak, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy ne nőjön az anyagi okokból bekövetkező hallgatói lemorzsolódás.

A Diákhitel Központ Igazgatóságának legújabb döntése alapján minden diákhitel termék vonatkozásában 2021. január 1-jén meghosszabbodik az általános hiteltörlesztési moratórium. A Diákhitel Központ semmilyen kérelmet, illetve nyilatkozatot nem vár azon ügyfeleitől, akik a moratórium alatt nem kívánnak törleszteni, a jelenleg hatályban lévő törlesztési moratórium automatikusan meghosszabbodik fél évvel. 2021. június 30-ig a Diákhitel Központ a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve nem mond fel nem teljesítő hitelszerződéseket, emelte ki a vezérigazgató. Elmondta továbbá, hogy a 114.000 törlesztési szakban lévő diákhiteles ügyfélből mintegy 40.000 fő élt a hiteltörlesztés felfüggesztésének lehetőségével, a Diákhitel Központ ügyfeleinek 65%-ka pedig továbbra is fizeti az előírt törlesztőrészleteket - zárult az ITM közleménye.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom