Gazdaság

Folytatja hitelezési programját a jegybank

Hétindító. Javulás az amerikai gazdaságban, nő az ipari termelés, az ingatlanpiac is erősödik

Leginkább az Amerikai Egyesült Államokra lesz érdemes odafigyelni makrogazdasági közlések esetén a héten, de érdekesnek ígérkeznek a Brexit-tárgyalások is.

Meglehetősen eseménytelen lesz a hét makrogazdasági jelentések területén hazánkban. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden tartja kamatdöntő ülését, itt nem lehet arra számítani, hogy változtatnak a 0,6 százalékos irányadó kamaton – közölte lapunkkal Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője. Ugyanakkor az eszközvásárlást és a hitelprogramjait folytatja a jegybank, és arra is lehet számítani, hogy csökken csütörtökön az egyhetes betéti kamat szintje. A Pénzügyminisztérium pénteken teszi közzé az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének október végi részletes pénzforgalmi adatait. A járvány elleni védekezés és az uniós programok előfinanszírozása miatt a november 9-én publikált, előzetes tájékoztatás szerint októberben az államháztartás központi alrendszere 333,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel az év első tíz hónapjában 2604,2 milliárd forintra emelkedett a deficit.

Nemzetközi szinten leginkább az Amerikai Egyesült Államokra érdemes figyelni a héten. Hétfőn azok a novemberi feldolgozóipari bizalmi indexek lesznek ismeretesek, amelyek New York állam gazdasági vezetői közötti felmérésen alapulnak. Az elmúlt időszakban gyors visszapattanás volt, most stagnálásra lehet számítani. A legutóbbi érték 10,5 pont volt, most stabil tíz lehet. A kiskereskedelmi forgalom októberi egyenlegét kedden ismerteti a statisztikai hivatal. Németh Dávid elmondta, hogy mivel javult a munkaerőpiac, és élénkült a gazdaság, a megelőző hónaphoz képest 0,6-0,7 százalékos forgalomnövekedésre lehet számítani. Szintén kedden lesz ismeretes az októberi ipari termelés, itt hó/hó alapon egyszázalékos növekedés lehetséges.

Szerdán az amerikai ingatlanpiacról kaphatunk képet, ugyanis októberben minden bizonnyal növekedést mutattak a kiadott építési engedélyek, bár az emelkedés dinamikája némiképpen lassulhatott. Szeptemberben öt százalék volt a növekedés, az októberi három körül lehetett. Ugyanígy a kezdődő lakásépítési dinamika is növekedhetett októberben hó/hó alapon, a legutóbbi érték 1,9 százalékos volt. Elmondható ugyanakkor, hogy a tavaszi visszaesést nyári felpattanás követte, onnantól viszont lassult a dinamika.

Csütörtökön lesz ismert a szokásos munkaerő-piaci jelentés, amiről azt lehet tudni, hogy a múlt héten csökkent a munkanélküli segélyért folyamodók száma, ami 710 ezer lehetett. Még csütörtökön lesz ismert az októberben történt használt ingatlanok értékesítésének a dinamikája. Szeptemberben a várt négy helyett kilenc százalékkal növekedtek az eladások – közölte Németh Dávid.

Az eurozónában leginkább a pénteken ismertetendő novemberi fogyasztói bizalmi index lehet érdekes. Ebben nyáron javulás történt, azóta a stagnálás jellemző, mínusz 15 pontos értéken. Ez az index 2017-2018-ban érte el a nullás szintet, azóta negatívban van, most mínusz tízre lehet számítani. A heti Brexit-tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió (EU) között viszont érdekesnek ígérkeznek, hiszen hamarosan el kell dönteni, hogyan alakul az együttműködés 2021. január 1-jétől. Az EU-brit megállapodást Joe Biden leendő amerikai elnök is sürgette. Csütörtökön videokonferenciát tartanak az EU vezetői, ott ez is napirendre kerülhet. Ami még fontos lehet, hogy kedden egyeztetnek a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének és társult tagjainak (OPEC+) vezetői, ahol arról eshet szó, hogy növelik e jövőre a kitermelést.

Kínában hétfőn, azaz ma lesz ismert az októberi adat a kiskereskedelem és az ipar alaku­lásáról. Mivel ott sikerült visszaszorítani a vírus terjedését, év/év alapon is növekedhetett a kiskereskedelmi forgalom. Az előző havi 3,3 százalékos volt, az októberi négy-öt százalék lehetett. Az ipar szeptemberben 6,9 százalékkal növekedett a megelőző évhez képest.

Kapcsolódó írásaink