Gazdaság

Újabb támogatások a turizmus védelmében

A kormány ismét olyan intézkedéseket hozott, melyek segítenek a vendéglátóhelyek üzemeltetőinek, tulajdonosainak abban, hogy talpon tudjanak maradni

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legújabb podcastjában a turisztikai vállalkozásoknak adott kedvezményekről is beszélt. A szálláshelyeket érintő támogatások kapcsán kiemelte, hogy az állam átvállalja azon foglalások összegének nyolcvan százalékát, amelyektől elesnek a tulajdonosok.

Újabb támogatások a turizmus védelmében
Az éttermek este nyolc után is üzemelhetnek házhozszállítás céljából
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kormány legújabb ágazatot segítő intézkedése nyomán öt száza-lékra csökken a kiszállított ételekre vonatkozó áfa a járvány miatti zárvatartás ideje alatt – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója legújabb podcastjában. Guller kifejtette, azért csökkentette a kormány az áfát erre az átmeneti időszakra a korábbi 27 százalékról öt százalékra, hogy ne érje kár a vendéglátóhelyek üzemeltetőit, tulajdonosait, tudjanak béreket fizetni, talpon maradni. Azt is elmondta, hogy az este hét órás zárási kötelezettség a vendéglátóhelyekre nem vonatkozik, és az ételfutárok is dolgozhatnak este nyolc óra után is. Hangsúlyozta azonban, hogy az adómérték-csökkenést a házhozszállításra nem lehet alkalmazni, csak az étel árára.

Az éttermek túlélését elősegítendő a kormányzat a dolgozók munkabérének ötven százalékát és a járulékfizetést átvállalta – tette hozzá az MTÜ vezérigazgatója, azzal a feltétellel, hogy munkavállalót elbocsátani nem lehet, illetve a dolgozók bérét ki kell fizetni. A szálláshelyeket érintő támogatások kapcsán kiemelte, hogy az állam átvállalja azon foglalások összegének nyolcvan százalékát, amelyektől elesnek a szálláshely-tulajdonosok.

Guller Zoltán elmondta, a kormány a vendéglátó- és szálláshelyek mellett a szórakoztató és szabadidős tevékenységet nyújtó vállalkozásokról sem feledkezett meg: számukra is felfüggesztették a munkavállalók utáni járulékfizetési kötelezettséget. Ebbe a csoportba tartoznak például a vidámparkok, állatkertek vagy a fitneszközpontok.

A podcastban szó esik még az utazási irodákra vonatkozó vagyoni biztosítékról, de hallhatunk a zenei iparban dolgozó népzenészeknek kiírt pályázat eredményéről is.

Kapcsolódó írásaink