Gazdaság

A magyar GDP a járvány első hulláma után jelentősen nőtt

A harmadik negyedévi teljesítmény azt mutatja, hogy a hazai gazdaság helyreállóképessége kitűnő, ehhez az ipar és a szolgáltatószektor is hozzájárult

Eredményesek a kormány gazdaságvédelmi intézkedései, a magyar gazdaság 11,3 százalékos növekedést ért el a harmadik negyedévben az előző negyedévi mélyponthoz képest a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint. A piaci elemzők várakozásainál kedvezőbb adatok alátámasztják, hogy a járvány második hulláma alatt is folytatni kell az adócsökkentésekre és a munkahelyek védelmére épülő gazdaságpolitikát.

A magyar GDP a járvány első hulláma után jelentősen nőtt
Az első hullám után újra kinyitottak a gyárak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A magyar gazdaság harmadik negyedévi teljesítménye azt mutatja, hogy a gazdaság egy közel teljes tavaszi lezárás követően is gyorsan helyre tud állni, azaz a helyreálló képessége kitűnő – közölte tegnap a Pénzügyminisztérium a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentésére reagálva. A KSH közlése szerint a magyar gazdaság 11,3 százalékos növekedést ért el a harmadik negyedévben az előző negyedévi mélyponthoz képest, az előző év azonos időszakához képest pedig a járvány hatásai 4,6 százalékkal csökkentették a magyar GDP-t. A gazdasági teljesítményhez a legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció és a pénzügyi szolgáltatások növekedése járult hozzá. Ezt támogatta a családok lakáshitel felvételi kedvének javulása is, amit a kormány otthonteremtési programja is ösztönöz. A csökkenés leginkább az építőipari termelés és egyes szolgáltató ágazatok, mint például szállítás, kereskedelem, turizmus-vendéglátás, szórakoztatás jelentős éves alapú visszaeséséhez köthető. A gyárleállások következtében az ipari termelés áprilisban érte el mélypontját, azonban ezt követően folyamatosan emelkedett az ágazat kibocsátása, szeptemberben már meghaladta a tavalyi szintet. A májusi visszaesést követően az építőipar is fokozatos kilábalást mutatott, így mélypontjához képest szeptember végéig már 10,9 százalékkal emelkedett a szezonálisan igazított adatok alapján. Biztató továbbá, hogy a nyári hónapokban újraindult a belföldi turizmus és a határok őszi lezárásáig a külföldi vendégek egy része is visszatért.

A kitűnő teljesítményért köszönet illeti a magyar munkavállalókat és vállalkozásokat. A magyar gazdaság harmadik negyedéves növekedése az előző negyedévhez viszonyítva várhatóan felülmúlja a német és az osztrák gazdaság növekedési ütemét. A novemberi második lezárás után is gyorsan visszatérhet a magyar gazdaság a korábbi növekedési pályára. A Pénzügyminisztérium becslése szerint idén 6,4 százalékkal eshet vissza a gazdaság teljesítménye, ugyanakkor 2021-re a tárca már három és félszázalékos növekedést valószínűsít.

A harmadik negyedévi adat meghaladta az elemzői várakozásokat. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában úgy fogalmazott, az erős visszapattanás még nem jelenti azt, hogy túl lennénk a válságon, tekintettel az éves elmaradásra. A harmadik negyedévben vélhetően a szolgáltatószektor kilábalása lehetett a legdinamikusabb, ezen belül is elsősorban az információ, kommunikáció és a pénzügyi szolgáltatások területe. Összességében tehát bár örülhetünk az erős harmadik negyedévnek, a gazdasági szereplők és a hazai és nemzetközi befektetők elsősorban már a negyedik negyedévre koncentrálnak.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a második negyedévhez képest ágazatonként eltérő mértékű, de szinte mindenhol meredek felpattanás volt. Szep­temberre az ipar már szinte elérte a járvány előtti szintet (bár a korábbi trendtől még elmarad), a második negyedéves –25 százalékról felpattant –2,6 százalékra, a harmadik negyedévben 31 százalékkal nőtt a másodikhoz képest. A kiskereskedelem –4,1-ről –0,8 százalékra, a vendéglátás volumene –55 százalékról –18 százalékra, a vendégéjszakák száma –87 százalékról –42,4 százalékra javult. Az ipar és a fogyasztás emelkedésével javult az áruszállítás is, azonban a gyenge idegenforgalom miatt a személyszállítás és a légiforgalom csak halványan javult. A lakástranzakciók a nyári hónapokban már elérték a tavalyi szintet, ami javíthatta az ingatlanpiaci szolgáltatások teljesítményét. A várakozásuknak megfelelő harmadik negyedéves GDP ellenére a járvány vártnál lényegesen erősebb második hulláma ellen hozott intézkedések miatt elkerülhetetlen az újabb visszaesés. Azonban a jövő évre vonatkozó, 7,2 százalékos növekedést mutató előrejelzésüket továbbra is fenntartják.

Azonos szinten az euróövezet átlagával

Erőteljesen emelkedett a gazdasági teljesítmény és jelentősen nőtt a foglalkoztatottság az Európai Unióban, és az euróövezetben is a harmadik negyedévben, az egész világon tomboló koronavírus-járvány első hullámának elcsitultával. Az Európai Unió statisztikai hivatalának tegnap közzétett második becslése szerint július–szeptemberben az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással az euróövezetben 12,6 százalékkal, az Európai Unióban pedig 11,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP). Éves összehasonlításban azonban szezonális kiigazítással az euróövezetben 4,4 százalékkal csökkent a GDP a harmadik negyedévben.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink