Gazdaság

Századvég: Októberben enyhe javulás volt a gazdasági konjunktúraindexekben

A sSzázadvég Gazdaságkutató 2019. augusztusa óta készíti el hónapról hónapra vállalati, illetve lakossági konjunktúraindexét. Havi rendszerességű felmérésükben 1000 vállalatvezetőt, illetve 1000 felnőtt korú lakost kérdeznek meg a gazdasági helyzet értékeléséről és az ezzel kapcsolatos várakozásokról. A kérdésekre adott válaszokból kerül kiszámításra a két konjunktúraindex, melyek értéke –100 és +100 között mozoghat, ahol a nagyobb érték jelenti a kedvezőbb helyzetmegítélést. 

Századvég: Októberben enyhe javulás volt a gazdasági konjunktúraindexekben
Októberben enyhe javulás volt tapasztalható a gazdasági konjunktúraindexekben
Fotó: MH

Októberi felmérésük szerint úgy a vállalatok, mint a lakosság helyzetértékelésében látszik a vírus második hullámának megjelenése. Ennek megfelelően mindkét index értéke alacsonyabb a nyári hónapokban mértnél, de szeptemberhez képest kismértékű javulást mutatnak, tudatta a Századvég Gazdaságkutató lapunkhoz eljuttatott közleményében pénteken.

A lakossági index értéke a szeptemberi -13,1 pontról -11,2 pontra növekedett. Ezen belül a lakosság legoptimistábban a foglalkoztatási helyzet alakulását ítéli meg (-6,6 pont a szeptemberi -11,1 után). Ezt követi az anyagi helyzet megítélése (-9,7 a szeptemberi -7,8 után), majd a gazdasági környezeté (-14,9 az előző havi -18,9-et követően), végül pedig az infláció (-26,6, míg szeptemberben -27,6). 

A munkaerőpiaci folyamatok kapcsán a felnőtt korú lakosság 8,9 százaléka tapasztalt jelentősen, 14,8 százaléka pedig kismértékben csökkenő munkanélküliséget az elmúlt egy évben, míg 8,4 százaléka nem tapasztalt változást.

Lakossági konjuktúraindex
Lakossági konjuktúraindex
Fotó: Századvég Gazdaságkutató

Ezzel szemben 21,2 százalék kismértékű, 41,0 százalék pedig jelentős romlást érzékelt.

Fontos ugyanakkor, hogy ha a saját lakóhelyükön tapasztalható folyamatokról kérdezik a lakosságot, akkor a helyzetmegítélés sokkal kedvezőbb, csak 22,2 százalék tapasztalja a munkanélküliség jelentős növekedését, azaz a saját tapasztalat kedvezőbb, mint az országos hírekből leszűrt benyomások.

A jövővel kapcsolatban már valamivel többen vannak azok, akik a foglalkoztatás növekedésére számítanak (30,6 százalék vár kismértékű, míg 9,3 százalék jelentős növekedést), miközben 10,4 százalék jelentős, 23,4 százalék pedig kismértékű romlást valószínűsít. A foglalkoztatási szint stagnálására a válaszadók 19,5 százaléka számít.

Így alakul a vállalati konjunktúraindex
Így alakul a vállalati konjunktúraindex
Fotó: Századvég Gazdaságkutató

A vállalati konjunktúraindex -20,4-ről -18,2-re emelkedett. Egyes alindexei közül a megkérdezett vállalatok legkedvezőbben az iparági környezetüket ítélik meg (-4,8 az előző havi -10,2 után), ezt követi a termelési környezet (-17,2 a szeptemberi -19,1 után), az üzleti környezet (-20,3 az előző havi -22,7 után) és a gazdasági környezet megítélése (-27,7 a szeptemberi -29,8-at követően).

A vírus megjelenése, illetve a második hullám nyomán kialakult helyzet különbözőképpen érintette az egyes ágazatokat. Ez kiolvasható a konjunktúrafelmérés eredményeiből is. A gazdasági helyzetet azon ágazatok ítélték kedvezőbbnek, amelyeket a járvány kevésbé érintett, vagyis a mezőgazdaság (-11,3), illetve az építőipar (-11,0). A legsúlyosabban a szolgáltató ágazatokat sújtja a mostani helyzet (-22,0), míg a két véglet között helyezkedik el az ipar (-16,7) és a kereskedelem (-16,3).

Látható tehát, hogy a második hullám megjelenése minden ágazat gazdasági közérzetére kihatott, de különböző mértékben, ugyanakkor szélsőségesen negatív helyzetértékeléssel októberben egyik ágazat vállalatai sem rendelkeztek, emelik ki az elemzők, hozzátéve: az ország gazdasági helyzetének alakulására vonatkozó kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy a koronavírus megjelenése nyomán a vállalatvezetők leginkább a helyzet nehézségét érzékelik. 39,9 százalék nyilatkozott úgy, hogy jelentősen, míg 43,8 százalék úgy, hogy kismértékben romlott a helyzet az elmúlt egy év során.

Szeptemberhez képest így csökkent a jelentős, míg emelkedett a kismértékű romlást tapasztalók aránya. Ezzel szemben mindössze 10,9 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem tapasztalt változást, 2,3 százalék mondta, hogy kismértékű, és csupán 1,0 százalék, hogy jelentős javulást tapasztalt. A következő egy évvel kapcsolatos várakozások némileg optimistábbak, azonban összességében a válaszadók között még többen számítanak romlásra mint javulásra: 19,6 százalék vár jelentős, 30,5 százalék pedig kismértékű romlást. Ugyanakkor 25,4 százalék nem számít változásra, míg 17,6 százalék kismértékű, 1,8 százalék pedig jelentős javulást valószínűsít.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom