Gazdaság

Öt százalékra csökken a kiszállított ételek áfája

Öt százalékra csökken a kiszállított ételekre vonatkozó áfa a járvány miatti zárvatartás ideje alatt, mely a kormány legújabb ágazatot segítő intézkedése - mondta Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) legújabb podcastjában.

Öt százalékra csökken a kiszállított ételek áfája
Jelentősen csökken a házhoz szállított ételek áfája
Fotó: MH/Purger Tamás

Az MTÜ vezérigazgatója kifejtette, azért csökkentette a kormány az áfát erre az átmeneti időszakra a korábbi 27 százalékról 5 százalékra, hogy ne érje kár a vendéglátóhelyek üzemeltetőit, tulajdonosait, tudjanak béreket fizetni, talpon maradni. Azt is elmondta, hogy az este 7 órás zárva tartási kötelezettség a vendéglátóhelyekre nem vonatkozik, az csak a boltokat érinti, és az ételfutárok is dolgozhatnak este 8 óra után is.

Hangsúlyozta azonban, hogy az adómérték-csökkenést a házhozszállításra nem lehet alkalmazni, csak az étel árára.

A szálláshelyeket érintő támogatások kapcsán kiemelte, hogy az állam átvállalja azon foglalások összegének 80 százalékát, amelyektől elesnek a szálláshely-tulajdonosok. Az éttermek túlélését elősegítendő a kormányzat a dolgozók munkabérének 50 százalékát és a járulékfizetést vállalta át - tette hozzá Guller Zoltán. Egyetlen feltételt kell teljesíteni, munkavállalót elbocsátani nem lehet, illetve a dolgozók bérét ki kell fizetni.

Az MTÜ vezérigazgatója elmondta, a kormány a vendéglátó- és szálláshelyek mellett a szórakoztató és szabadidős tevékenységet nyújtó vállalkozásokról sem feledkezett meg: számukra is felfüggesztették a munkavállalók utáni járulékfizetési kötelezettséget. Ebbe a csoportba tartoznak például a vidámparkok, állatkertek vagy a fitneszközpontok.

Szó esik még az utazási irodákra vonatkozó vagyoni biztosítékról.De hallhatunk a zenei iparban dolgozó népzenészeknek kiírt pályázat eredményéről is.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Nekünk minden élet számít

ĀMinden emberért harcolni akarunk - A magyarok pénzét nem lehet elvenni - 2021-ben érezhető mértékű adócsökkentés kell -  5 százalékra csökkentik az elvitelre készülő ételek áfáját