Gazdaság

Zökkenőmentes volt az átállás az üzletek 19 órai zárására

Az Országos Kereskedelmi Szövetség felmérése szerint november 11-én, szerdán zökkenőmentesen sikerült az üzletek átállása a 19 órai zárásra - írja közleményében az OKSZ.

Zökkenőmentes volt az átállás az üzletek 19 órai zárására
19 órakor be kell zárni az üzleteknek!
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A közlemény szerint a vásárlók elfogadták az új nyitvatartási rendet és már az első napon alkalmazkodtak ehhez. Elszórtan akadtak csak olyan vásárlók, akik a 19 órai zárást követően próbálkoztak a vásárlással. A vásárlók megértése, együttműködése döntő jelentőségű volt a gyors átállásban - tették hozzá.

Az elkövetkező időszakban élénkebb lesz a 19 óra előtti időszak az üzletekben. A járványveszély miatt az OKSZ azt javasolja, aki teheti, elsősorban az idősebb korúak, korábban vásároljanak.

Az üzleteknek legkésőbb 19 órakor kötelező bezárniuk, ezt követően tilos a vásárlók kiszolgálása és a vásárlók az üzlet területén sem tartózkodhatnak a jogszabály alapján. Egyes üzletek 15-20 perccel a 19 órai záróra előtt is már leállíthatják a vásárlók belépését az árusító helyre - írják.

Az OKSZ javasolja, hogy azok az üzletek, akik ezt a gyakorlatot folytatják, erről a bejáratnál elhelyezhető felirattal külön is tájékoztassák előre a vásárlót.

Az üzletekben a maszkviselés szabályai nem változtak, azért továbbra is felelős a kereskedő.

Kapcsolódó írásaink