Gazdaság

A termelékenység valamennyi pillérében jelentős növekedési tartalékok vannak

Magyarországon 2017 óta termelékenység-alapú gazdasági növekedés figyelhető meg, ugyanakkor a termelékenység és hatékonyság valamennyi pillérében jelentősek még a növekedési tartalékok, ezek megfelelő szakpolitikákkal felszabadíthatók - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a jegybank legújabb kiadványát, a Termelékenységi jelentést ismertető online sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A termelékenység valamennyi pillérében jelentős növekedési tartalékok vannak
MNB: Az intenzív növekedés alapja a termelékenység bővülése, erre a sikeresen felzárkózó országok jó példát mutatnak
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Balatoni András, az MNB költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának vezetője hozzátette: az intenzív növekedés alapja a termelékenység bővülése, erre a sikeresen felzárkózó országok jó példát mutatnak.

A jelentés szerint a magyar termelékenységi mutatók elmaradnak a fejlett uniós országok átlagától, a munkatermelékenység az EU átlagának 62 százalékán áll, míg a legjobb 5 uniós tagország átlagának 42 százalékát éri el - ismertette.

Az MNB a jelentésben a munkatermelékenység mellett az innovációs rendszer és a digitalizáció hatékonyságát, illetve az ökológiai hatékonyságot sorolta a termelékenység négy fő pilléréhez.

A magyar mutatót három referenciacsoporthoz viszonyítják, a visegrádi országokhoz, az EU tagországokhoz és a legjobb öt EU-tagállam teljesítményéhez - mondta Balatoni András.

Kapcsolódó írásaink