Gazdaság

Matolcsy György: Európának fel kell másznia a létrán

Teljesen igaz, hogy Európa kilátásai nem csak a vírus legyőzésén múlnak - reagált tegnap Matolcsy György jegybankelnök Tony Barber, a Financial Times cikkére a novekedes.hu gazdasági portálon.

Matolcsy György: Európának fel kell másznia a létrán
Matolcsy György
Fotó: MH

Kiemelte, hogy Európának fel kell másznia a hozzáadott értékek létráján a gazdaság minden területén, a gyártástól a szolgáltatásig. Utóbbiak az euróövezet GDP-jének mintegy háromnegyedét teszik ki, vagyis nemcsak a mezőgazdaságnak és az iparnak, hanem a szolgáltató szektornak is teljes átalakításra és hatalmas frissítésre van szüksége. Matolcsy arról is beszélt, hogy Kína és az Egyesült Államok mutatják az utat, nem szabad elzárkóznunk a 4.0 és az 5.0 frissítésektől, amelyeket a gazdaságukban végeztek.

Mesterséges intelligencia, digitális átalakulás, a digitális központi bank pénze, óriásvállalatok és bankok, világszintű csúcsegyetemek, kifinomult SE-k vagy olyan leendő gyárak, amelyek elektromosság és biztonság centrikusak csak, hogy nevén nevezzek néhány olyan kihívást, melyekkel vetélytársunknak kell szembenéznie, és amelyek egyúttal lehetőségeket biztosítanak számunkra - sorolta a lehetőségeket a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom