Gazdaság

A három évvel ezelőtti szinten az albérletárak

A kollégiumi szobatársak inkább közösen keresnek kiadó lakást – van miből válogatniuk

A szeptemberben megszokott áremelkedés helyett csökkentek az albérletárak a járvány hatására. A bejelentett szigorításoknak kettős hatásuk lehet, egyszerre növelhetik a keresletet és a tavalyinál bőségesebb kínálatot.

A három évvel ezelőtti szinten az albérletárak
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Felemás eredményekkel zárta a szeptembert a magyarországi albérletpiac – áll az Ingatlan.com legfrissebb elemzésében. Az országszerte bérbe vehető lakások díjainak alakulását ismertető KSH–Ingatlan.com-lakbérindexből kiderül: idén szeptemberben öt százalékkal voltak alacsonyabbak az albérletárak az egy évvel korábbinál.

A szeptember minden évben új időszakot hoz az albérletpiacon, a hónap kezdetén a tanév indulása miatt véget ér a nyári albérletszezon, amely a korábbi években bérletidíj-emelkedést hozott. Az idei év teljesen rendhagyó a koronavírus-járvány miatt, amely bizonytalanná, változékonnyá tette a piacot – fogalmazott Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A fővárosban jelenleg átlagosan havi 140 ezer forintért kínálják bérlésre a kiadó lakásokat, ami tizenöt százalékkal alacsonyabb összeg, mint amit a koronavírus-járvány megjelenése előtt kértek a tulajdonosok. Az Ingatlan.com szakértője elmondta, utoljára 2017 novemberében voltak ilyen alacsonyak az átlagos havi bérleti díjak. A többi egyetemvárosra inkább az árak stagnálása volt jellemző, így Debrecenben most havonta átlagosan 110, Győrben százezer, Pécsen pedig kilencvenezer forintért lehet kibérelni egy lakást. Budapesten a grafikon alapján a XXIIII. kerületet kivévecsökkentek az albérletárak az egy évvel ezelőttihez képest – válaszolta megkeresésünkre Balogh László.

Ami a most bejelentett szigorításokat illeti, ezeknek kettős hatásuk lehet – mutatott rá a szakember. Azok az egyetemisták, akik tanulmányaik mellett dolgoznak, de ezt a munkát nem tudják otthonról ellátni, növelik a keresletet, mellettük akadnak olyanok is, akik a kollégiumok bezárását követően sem szeretnének hazamenni. Ezzel párhuzamosan bővül a kínálat, mivel vannak olyanok, akik felmondják albérletüket, és hazaköltöznek. Ehhez még hozzájön, hogy akik szeptemberben kötöttek szerződést, feltehetően rugalmasabb feltételeket foglaltak írásba. Balogh László szerint e kettős folyamat rövid távon mindenképpen árcsökkenést hoz, hosszabb távon viszont ez a tendencia megfordulhat, és az egyéves szerződések helyett többet határozatlan időre köthetnek majd a későbbiekben.

A szakértő kérdésünkre elmondta azt is, hirtelen döntéseknél olcsó alternatívának tűnhet szobát bérelni. Jelenleg a portál adatbázisában huszonötezer kiadó ingatlan szerepel országos szinten, ebből csaknem hétszáz szobahirdetés. Ugyanakkor a szakértő szerint jellemzőbb lehet az, hogy a kollégiumi szobatársak együtt szeretnének költözni, és olyan lakhatási lehetőséget keresnek, ahol ketten-hárman-négyen is elférnek. A költségek szempontjából pedig ez jobb döntésnek bizonyulhat, minél nagyobb ugyanis az albérlet, (illetve minél többen bérlik azt), az egy főre jutó fajlagos fenntartási költség annál alacsonyabb.

Budapesti kiadó lakások és házak átlagos havi bérleti díja
Budapesti kiadó lakások és házak átlagos havi bérleti díja
Fotó: Ingatlan.com

Kapcsolódó írásaink

Stagnálnak az albérletárak

ĀA családosok körében amúgy is népszerű nagyvárosi agglomerációknak lökést adotta koronavírus-járvány első hulláma, a fiatalok ugyanakkor szívesebben választják a várost