Gazdaság

Okostéglával a kedvező besorolásért

A legfontosabb tudnivaló az energetikai szabályokról, hogy a falak hőátbocsátási kritériumai nem szigorodnak

Élénkülhet a kereslet az okostéglák iránt, mivel a korszerű nyílászárókkal és szigetelőrendszerrel összhangban jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy egy újonnan épülő ház megfeleljen az előírt energetikai besorolásnak. Az okostéglából épített falazat hőszigetelő képessége akár hatvan százalékkal jobb lehet, mintha ugyanazt hagyományos téglából építik fel.

Okostéglával a kedvező besorolásért
A tégla a ház építési költségeinek alig öt százalékát teszi ki
Fotó: MH

Első ránézésre a hagyományos tégláktól eltérő belső kialakítás lesz szembetűnő, az okostéglán belül két típust különböztetünk meg – válaszolták lapunk megkeresésre az ÚjHáz Centrum és a Wienerberger szakértői. A Klíma termékek belső szerkezetét a megszokotthoz képest sokkal vékonyabb belső bordák alkotják, aminek köszönhetően a hő sokkal hosszabb utat tesz meg a tégla külső és belső oldala között, ez az építőanyag így eredményez nagyobb hőszigetelő képességet. A Thermo téglák esetében a belső kialakítást nagyobb üregek alkotják, amiket beépített hőszigetelő anyaggal, kőzetgyapottal töltöttek ki – részletezi a szakértői válasz. A tapasztalatok szerint a vevők egyre több információ birtokában választanak falazóelemeket új házukhoz, ezért a megkérdezettek szerint az okostéglák iránti kereslet élénkülése várható.
Lapunk kérdésére kifejtették: az első és legfontosabb dolog az energetikai szabályok januári változásával kapcsolatban, hogy a falak hőátbocsátási kritériumai nem szigorodnak. A vonatkozó szabályok már évekkel ezelőtt módosultak, ezek lesznek érvényben a jövő év elejét követően is. Egyes okostéglák önmagukban is teljesítik ezeket az elvárásokat, ennek köszönhetően a homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazásától és azok többletköltségétől is mentesíthetik az építkezőt. „Csupán” az energetikai besorolás szigorodik, valamint a megújuló energiaforrások részarányos felhasználása lesz előírás.

Fontos az is, hogy a ház energiahatékonysága nem kizárólag a falazattól függ, erre számos más építészeti elem és körülmény is hatással van. Így többek között a nyílászárók, a gépészet hatékonysága vagy az ingatlan tájolása. Jó példa erre egy olyan, a Wienerberger szakmai közreműködésével és alapanyagainak felhasználásával épített, idén ötéves családi ház, amely már akkor a csaknem zéró követelményeknek megfelelően épült. Mérések és a fizetendő számlák is igazolják, hogy a ház az 2016. évi extrém hideg tél során is nagyon hatékonyan működött. A fűtésköltség egyetlen hónapban sem érte el a 15 ezer forintot. Ez egy átlagos energiahatékonyságú garzonlakás költségeivel mérhető össze. Az építéshez szintén okostéglát használtak, azon belül is egy olyan típust, amire utána nem került fel külön hőszigetelő rendszer.

Megjegyezték, mivel az építtetőnek szerkezetben, rendszerben kell gondolkodnia, önmagában az okostéglák árainak összevetése (a hagyományossal) nem nyújt teljes képet a költség-összehasonlításkor. A valós összevetéshez a teljes falszerkezet árára van szükség, ami okostéglák alkalmazásakor a hőszigetelés elhagyása miatt mindenképpen versenyképes. Ehhez kiegészítésként hozzátartozik, hogy a tégla egy teljes ház építési költségének csak a három, legfeljebb öt százalékát jelenti, ám az emberek ezt jellemzően a valós érték többszörösére teszik.

A szakértői válasz szerint azért is fontos rendszerben gondolkodni, mert amennyiben az energiatudatos tervezés már az építés kezdetétől megtörténik, a ház előírt, BB energiabesorolása biztosítható.

Felhasználás kicsiben és nagyban

Házbővítésnél és nagyprojektekben egyaránt találhatók példák okostégla alkalmazására. Az ÚjHáz Centrum és a Wienerberger közös szakértői válasza szerint építész tervezői döntés, hogy házbővítés esetén külön „dobozként” alakítja ki az új részt, vagy a meglévőt folytatja. Az esetleg kialakuló hőhídgyanús részletekre a gyártók is tudnak szakszerű megoldásokat biztosítani. Ha alkalmazástechnikai kérdés merül fel, érdemes megkeresni a gyártó cég szakmai képviselőjét. Nagyban vizsgálva pedig a legnagyobb fővárosi lakásfejlesztők körében is kedvelt építőanyag. A termék használatával vékonyabb falazattal is meg lehet felelni az épületenergetikai követelményeknek.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink