Gazdaság

Tettekkel a klímavédelemért

A magyar kormány által is támogatott testület jelentései tudományos alapot szolgáltatnak az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményéhez kötődő politikai tárgyalásokhoz

Magyarország csaknem húszmillió forintnak megfelelő svájci frankkal támogatta az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) működését 2017 és 2020 között.

Tettekkel a klímavédelemért
A hazai Klímavédelmi akcióterv kiemelt pontja a folyók védelme és tisztasága
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A magyar kormány cselekszik a klímavédelemért, az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodás több területén hozott döntések tudományos eredményeken alapulnak – közölte tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Közleményükben kifejtették, az IPCC feladata, hogy gyűjtse, rendszerezze, értékelje és összefoglalja az emberi tevékenység által kiváltott éghajlatváltozással kapcsolatos kutatási eredményeket, és közérthető módon mutassa be azokat az érdeklődőknek és a döntéshozóknak. A testület jelentései tudományos alapot szolgáltatnak az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményéhez kötődő politikai tárgyalásokhoz, a közreműködőket a világ legkiválóbb szakemberei közül választják ki.

A magyar kormány összesen csaknem húszmillió forintnak megfelelő svájci frankkal támogatta az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének IPCC működését 2017 és 2020 között, a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) közül egyedüliként folyamatos felajánlást biztosítva. Idén ez az összeg mintegy ötmillió forintnak megfelelő svájci frank volt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium éghajlat-politikáért felelős kormányzati szervként arra törekszik, hogy az IPCC munkájában minél több hazai tudós vehessen részt, fontos eredményekkel hozzájárulva a szervezet sikerességéhez.

Magyarország 2015 óta képviselteti magát az IPCC szakmai irányító testületében Ürge-Vorsatz Diánával. Az IPCC jelenlegi értékelő ciklusán belül három különjelentést és egy metodológiai jelentést tett közzé. Tematikus munkacsoportjai jelentéseinek közzététele jövőre, a három jelentést összegző szintézis jelentésé pedig 2022-ben várható – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom