Gazdaság

Nem érdemes sokat várni, ha új lakást szeretnénk jó áron

Az otthonteremtési támogatások a gyermeket nevelő vagy gyermeket tervező lakásvásárlóknak jelenheti a legnagyobb segítséget, akik jellemzően az első otthonukat vásárolják

Idén körülbelül húszezer lakóingatlan cserélhet még tulajdonost az utolsó két hónapban, így év végére 130 ezer körüli tranzakcióval zárhat a lakóingatlanok piaca a Duna House előrejelzése szerint. A kormányzati támogató intézkedések miatti kivárás és bizonytalanság elsősorban az első lakást vásárlókat gondolkodtathatja el, ami 3-5 ezer tranzakciót érinthet az utolsó negyedévben.

Nem érdemes sokat várni, ha új lakást szeretnénk jó áron
Idén körülbelül húszezer lakóingatlan cserélhet még tulajdonost az utolsó két hónapban, így év végére 130 ezer körüli tranzakcióval zárhat a lakóingatlanok piaca
Fotó: MH/Katona László

A fővárosi vevők 26, míg a vidékiek 27 százaléka vett első lakást vásárló eddig idén – derült ki a Duna House legfrissebb kutatásából. A fővárosban ők átlagosan 29 millió forintért, míg vidéken húszmillió forintért vásároltak ingatlant. Az otthonteremtést támogató intézkedések elsősorban az ő helyzetüket könnyítheti meg a következő évben, így nekik érdemes átgondolni a jelenlegi vásárlási terveiket.

„Az otthonteremtési támogatások a gyermeket nevelő vagy gyermeket tervező lakásvásárlóknak jelenheti a legnagyobb segítséget, akik jellemzően az első lakásukat vásárolják, esetlegesen nagyobbra cserélik eddigi kisebb lakásukat. Ez a réteg a vásárlók 25-30 százalékát fedi le, így a többi ingatlanvásárlónak nem érdemes kivárni a piacon, főleg úgy, hogy a kereslet esetleges növekedése miatt a versenyhelyzet is nagyobb lehet egyes ingatlanpiaci szegmenseknél" – írta a cég közleményében Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

A szakember kiemelte, hogy az új építésű ingatlanok piacának azonnal elérhető és költözhető kínálata folyamatosan szűkül, így aki néhány hónapon belül szeretne az új lakásába beköltözni, érdemes gyorsan választania. Ráadásul a most elérhető új építésű lakások egy része még a régi, ötszázalékos áfával került a piacra, így ezeknél semmilyen árváltozás nem várható a következő évben. Igaz a csok mellé járó áfa-visszaigénylés és az illetékmentesség ebben az esetben is biztosan a vevőnél maradó jelentős támogatás lehet jövőre, de kérdés, hogy akkor mekkora kínálatból lehet majd választani – tette hozzá.

Az év végi bizonytalanság, a Budapest belvárosában érezhető árkorrekció és lassuló piac a befektetői szegmens érdeklődését is újra aktivizálhatja, hiszen egy-egy sürgősen eladó ingatlan kifejezetten jó vétel lehet ebben a gazdasági környezetben. A reáleszközök felértékelődésével és így az ingatlanpiaci befektetések erősödésével továbbra is számolnak a gazdasági szakemberek, ami idén év végén és jövőre is újra emelkedő befektetői aktivitást eredményezhetnek, a turizmus kiesése okozta rövid távú lakáskiadások átmeneti eltűnésének ellenére is.

A vevők esetében a befektetői vásárlások aránya a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt az év eleji 40-45 százalékról 28- 30 százalék körülire esett vissza a nyári és őszi hónapokban a budapesti ingatlanpiacon. A befektetők az elmúlt hónapokban a 35-45 millió forint közötti, átlagos méretű ingatlanokat keresték a leggyakrabban.

Kapcsolódó írásaink

Azonnali ösztönzők az ingatlanpiacnak

ĀNagyon intenzív keresletnövekedést hozhat, ha az általános ötszázalékos lakásáfa mellé életbe lépnek a kormány által kibővített otthonteremtési kedvezmények is