Gazdaság

Az ingatlan- és a hitelpiac is nyer a csok új elemeivel

Akik valami miatt eddig halogattak, azokat az illetékmentesség ösztönözheti a vásárlásra

A csok lehetőségeinek kibővítése egyértelműen élénkíti az ingatlanpiacot, a tetőterek beépítésére ott mutatkozik nagyobb igény, ahol a fiatalabb generációnak keveset kell ingáznia. A támogatott kon­st­rukció iránt is megnőhet az érdeklődés, az ingatlanvásárlásra is fordítható babaváró támogatás pedig népszerűsége mellett kiegészítheti a napokban bejelentett támogatási formákat.

Az ingatlan- és a hitelpiac is nyer a csok új elemeivel
A csok igénybevétele esetén a kedvezményes lakásáfa összege visszajár
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A teljes piacot tekintve a két vagy több generációs ingatlanok egy kis szegmenst képviselnek és az utóbbi időben nem volt nagy a kereslet az ilyen típusú ingatlanokra – válaszolta lapunk megkeresésére Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Kifejtette, noha számadatok nem állnak rendelkezésre, a ko­- ronavírus járvány lökést adhatott a részpiacnak azzal, hogy a családok több generációja költözött össze elsősorban azért, hogy a nagyszülőket így könnyebben támogassák. A tetőtérbeépítésre igényelhető csok kapcsán azt mondta, a napokban bejelentett, lehetőség egy ennél reálisabb élethelyzetet hoz előnybe azzal, hogy a szülők a gyerekek részére bővíthetik az ingatlant. Ebben az esetben viszont befolyásoló tényező, hogy az adott háztól mennyire megközelíthető a munkahely, mennyi ingázást vállal a fiatalabb generáció azzal, hogy marad a szülői házban. Célszerűsége ott mutatkozhat meg jobban, ahol viszonylagos közelségben van a fiatalok munkahelye, illetve a gyerekek iskolája.

Az elemző felhívta a figyelmet, a bejelentés alapján a támogatás önálló, külön bejáratú otthon kialakítására vehető fel, ami azt feltételezi, hogy számolni kell egy ingatlanon kívüli lépcsősor, vagy belső lépcsőház kialakításának költségével is.

A csokkal történő vásárlás esetére vonatkozó illetékmentességgel kapcsolatban Valkó Dávid azt mondta, kevésbé valószínű, hogy ez az intézkedés önmagában nagy számú új vevőt hozna a piacra, viszont azoknak, akik valami miatt eddig halogattak, az illeték mentesség megadhatja a végső lökést a döntéshez és vásárláshoz.

A lakásfelújítást végző családokra vonatkozó, legfeljebb hárommillió forintos visszatérítést biztosító kedvezménnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, azok, akik eddig nem mertek felújítandó lakást venni, mert például féltek a felújítással járó többlet feladatoktól és gyakran beláthatatlan időtávtól, most nagyobb bátorsággal választanak majd ilyen ingatlant. A legfeljebb pár millió forintos beruházást igénylő ingatlanok iránti kereslet megélénkülése várható, de egy befejezetlen ház vagy nagy összegű beruházást igénylő ingatlan nem feltétlenül fog egy csapásra vonzóbbá válni. A támogatás másik hatása lehet, hogy értéknövelő beruházásként az eladók újítják fel az eladásra szánt ingatlanjukat magasabb ár reményében.

Az OTP Bank kommuniká­ciós osztálya lapunk hitelpiaci hatásokra vonatkozó megkeresésére azt válaszolta, a visszahozott, illetve az  újabb lakástámogatási elemek újabb lökést adhatnak a csok és a hozzá kapcsolódó lakáshitel iránti keresletnek. Az ügyfelek még megfontoltabban döntenek majd a lakásvásárlásuk előtt, elsősorban azt mérlegelve, hogy a csok feltételeinek megfeleljenek a járulékos kedvezmények igénybevétele szempontjából.

A babaváró kölcsönök piacán is várható mozgás a pénzintézet szerint, a csokhoz képest azonban mérsékelten. E konstrukció egyik legjellemzőbb felhasználási célja valamilyen ingatlanhoz köthető finanszírozás, például vásárlás, felújítás, önerőként történő felhasználás. Rámutattak, e­miatt a lakásáfa csökkentés és az ennek hatására megélénkülő ingatlan­piac egyes esetekben okozhat keresletnövekedést a babaváró kölcsönök piacán is. De figyelembe véve, hogy a babaváró felvétele számos egyéb feltételhez is kötött, illetve hogy a gyermeket tervező házasok körében már eddig is nagyon népszerű volt a konstrukció, az OTP-nél várnak jelentősebb hatást.

A Takarékbank lapunk megkeresésre emlékeztetett, a visszaigényelhető áfa,  mind a csokkal finanszírozott ingatlanok estén az illetékmentesség nagyon jelentős kedvezményeket biztosít az ügyfelek részére. Azt tapasztalják, hogy az ügyfelek kivárnak a pontos paraméterek meghirdetéséig. Szerintük az új építésű ingatlanok vételára így kedvezőbben alakulhat. A csokkal vásárolt ingatlanok illetékmentessége kiterjed a használt lakások vásárlására is, így a jövőben vásárlást tervező ügyfelek nagyobb eséllyel fogják elhalasztani a jelenlegi igényüket 2021-re. A Babaváró hitel népszerűségében nem látnak változást, a konstrukció iránti érdeklődés töretlen a pénzintézetnél.

Kapcsolódó írásaink

Illetékmentesség mérettől függetlenül

ĀAz új építésű lakásokra vonatkozó, ötszázalékos általános forgalmi adót a január 1. után teljesített ügyletekre kell alkalmazni, ennek gyakorlati hatását egy példával szemlélteti közleményében az OTP Ingatlanpont